Az elmúlt hónapok hideg időjárása miatt igen kedvezőtlen körülmények között telelt át a halállomány, a Tisza-tavon és a folyó kis mélységű holtágaiban a halak egy része elpusztult.

Forrás: MTIA szükséges tennivalóról a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség folytatott egyeztetést az érintett vízügyi, halászati, növény- és talajvédelmi, valamint horgász szervezetekkel. Jelentősen csökkent az oxigén mennyisége az állóvizekben, holtágakban, illetve a Tisza-tó jéggel, hóval vastagon borított víztereiben - nyilatkozta Háfra István igazgató. A Mohosz Tisza-tavi kirendeltsége a víz oxigénnel való jobb ellátásáért közel kétezer, összesen 20 ezer négyzetméternyi léket vágott a tározótavon. Ennek ellenére az érzékenyebb halfajok pusztulása megkezdődött, így például az egyik öblítő csatorna bejáratánál már mintegy 10 mázsa, többségében süllő haltetem gyűlt össze.
 
Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szentesi szakaszmérnökségének területén, a Nagy-éri holtágban a korábbi lékelések ellenére jelentősebb mennyiségű - keszeg, szürkeharcsa és busa - haltetem található. A haltetemek összegyűjtése és ártalmatlanítása mindkét területen csak kedvezőbb időjárási körülmények között végezhető el.