Az iraki harci cselekmények súlyos, évtizedekre kiható környezetkárosodást okozhatnak - figyelmeztettek orosz szakértők.

Forrás: MTIA kőolaj-kitermelő telepeken, az olajkikötőkben, a kőolaj-feldolgozókban és -raktárakban, az olajvezetékeken keletkező tüzek globális ökológiai következményekkel fenyegetnek - figyelmeztetnek a természeti erőforrások orosz minisztériuma mellett működő környezetvédelmi szolgálat munkatársai. Egyedül Bászra környékén ezernél több nagy hozamú olajkút működik - az ilyen léptékű tűzvészek nyomán hatalmas mennyiségű füst kerülne a légkörbe, óriási területeket borítana be a korom és különféle, erősen szennyező anyagok (köztük a benzopirén nevű rákkeltő aromás szénhidrogén).

Súlyos veszélyben van a Perzsa-öböl vizének ökológiai rendszere is. A tengerbe jutó nagy mennyiségű olaj évtizedekre elszennyezheti a parti vizeket, az úgynevezett szegényített uránt tartalmazó lövedékek pedig radioaktív szennyeződést okozhatnak. A harcok következtében óriási területek szennyeződhetnek, s a károk kiküszöböléséhez évtizedekre lesz szükség.

Az 1991-es Öböl-háború a Föld valaha megélt egyik legsúlyosabb lokális környezeti katasztrófáját okozta. A szövetségesek bombázásaira válaszul Szaddám Huszein Kuvait olajkútjaiból hatalmas mennyiségű - nyolcmillió hordónyi - nyersolajat engedett a Perzsa-öbölbe, és további mintegy 600 kutat borítottak lángba, amelyekből átláthatatlan fekete füstfelhő szállt Kuvaitra. A helyszínre kirendelt szakembereknek több mint fél évébe került, mire el tudták fojtani a tüzet. A lángoló kutakon kívül 320 úgynevezett "olajtó" maradt hátra a sivatagban - ezek egy évtizeden át szennyezték a sivatagot. Az Öböl-háború veszteséglistájára számos vízimadár, korallzátony és nem egy ritka teknősfaj is felkerült.

Forrás: EPAAz állat- és növényvilágon kívül az olajkutakból felszálló sűrű, fullasztó füst kuvaiti orvosok beszámolói szerint tragikus hatással volt az emberekre is: a körzetben ugrásszerűen megnőtt a daganatos megbetegedések, a szívinfarktus-esetek és a légzőszervi megbetegedések száma.

A dél-iraki Bászra körzetében a szövetségesek által használt szegényített uránt tartalmazó lőszerek, lövedékek hatására kilencszeresére nőtt a tumoros esetek száma, állítják helyi szakemberek. A háború egészségre káros hatásai nem csupán a helyieket érintik: az Öböl-háborúból hazatérő veteránok közül sokan számoltak be olyan betegségekről, amelyeket valószínűleg a szegényített urán okozott. Jóllehet az említett megbetegedéses esetek és a háború közötti ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, annyi bizonyos, hogy sugárzásán kívül a szegényített urán súlyosan mérgező nehézfémnek minősül, és mint ilyen, szennyezése nem marad nyomtalan.