Tüdőgyulladás: sikerült azonosítani a kórokozót

Hong Kong-i kutatók csütörtöki bejelentése szerint amerikai kollégáik megerősítették az eddig már több mint 50 áldozatot szedett tüdőgyulladás-járvány kórokozójának felfedezését. Közben a kínai hatóságok hivatalosan is közölték a járvány adatait.

Forrás: Reuters
Kínai anya és lánya maszkban, Guangdong tartománybanReuters

A University of Hong Kong kutatói csütörtökön (március 27-én) bejelentették: sikerült azonosítani az eddig már több mint 50 áldozatot szedett atípusos tüdőgyulladás-járvány kórokozóját. Az egyetem mikrobiológusai szerint a kórokozó a Coronaviridae család tagja. Eredményeiket az amerikai Centers for Disease Control and Prevention kutatói is megerősítették.

A Coronaviridae családba tartozó vírusok a második leggyakoribb kórokozóként szerepelnek az ember közönséges meghűléses betegségeinél. A University of Hong Kong kutatói a család új törzsét azonosították a járvány okozójaként.

Az orvosok szerint most már lehetővé válik a diagnózis sokkal gyorsabb felállítása, így a halálesetek számának csökkentése. A Hong Kong-i orvosok olyan gyorstesztet is kifejlesztettek, amelynek segítségével nyolc órán belül bárkiben kimutatható a kórokozó esetleges jelenléte.

Mint arról szerdán beszámoltunk, a kór eddig Kínában szedte a legtöbb áldozatot. Az atípusos tüdőgyulladásként ismert betegség miatt az országban már 34-en vesztették életüket - hárman a fővárosban, Pekingben haltak meg. Csütörtökön a kínai hatóságok hivatalosan is bejelentették a 34 halálesetet, s közölték, hogy Guangdong tartományban - ahol 31 haláleset történt eddig - további 792 fertőzésről tudnak.

Eközben Szingapúrban legalább április 6-ig bezárták az iskolákat, hogy gátat vessenek a járvány terjedésének. A vírussal megfertőzöttek száma a városállamban csaknem hetven. Az egészségügyi hatóságok elrendelték további 750 gyanús személy házi felügyeletét.

Forrás: Reuters
Maszkban várják a Rolling Stones együttest Hong Kong-banReuters

A járványra fittyet hányva folytatják ázsiai körútjukat a "gördülő kövek", azaz a Rolling Stones - közölte az MTI. Hong Kong-ban pénteken és szombaton két koncertet ad az együttes. A járvány valószínű forrásának és egyik gócpontjának Hong Kong tekinthető: itt 286 fertőzöttet tartanak nyilván, a kór eddig tíz ember halálát okozta. Hírek szerint a Rolling Stones fellépésein sok rajongó orvosi gézmaszkot viselve fog megjelenni, így próbálva csökkenteni a fertőzés kockázatát.

Tüdőgyulladást bakteriális, vírusos és gombás fertőzések egyaránt okozhatnak. Az ún. atípusos tüdőgyulladás (vagy korábbi nevén súlyos akut légúti szindróma - Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) hátterében - a jelenlegi helyzettől eltérően - általában baktériumok és nem vírusok állnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK