Halálos testékszerek

Lombardia egészségügyi okok miatt harcot hirdetett a szabályozatlan testékszerviselés ellen.

Forrás: HölgyfórumMiután a közelmúltban Milánóban hepatitisz-fertőzés következtében meghalt egy 24 éves fiatalember, aki a nyelvén elvégzett piercing következtében fertőződött meg, az észak-olaszországi régió közigazgatása rendelet kibocsátására készül, amelynek ételmében ezentúl csak orvosok végezhetnek a testékszer elhelyezésére szolgáló piercinget külön erre kijelölt helyiségekben.

A szabályozás hiányát okolja a szomorú eset kapcsán Giuseppe Serra, az olasz tetoválók egyesült szervezetének (Atir) elnöke: "Hiányzik a szabályozás és a szankcionálás. Lehetlen helyzet, hogy halálesetnek kell előfordulnia ahhoz, hogy valami szigorítás történjen."

Az új rendelet azt is előírná, hogy kiskorúak csak szüleik írásos engedélyével szúrathatnák át bármilyen testrészüket, kivéve a fülcimpákat, amelyeknek átszúrása ezután is elvégezhető lenne orvosi felügyelet nélkül.

Piercing és tetoválás elvégzésénél a kellő higiénia hiánya a legfőbb előidézője az olyan veszélyes fertőzéseknek, mint a hepatitisz vagy a HIV. A lombardiai egészségügyi hatóságok kifogásolják, hogy a piercinget beültetők, illetve azok nagy része, akiken a testékszert elhelyezik, alig vagy egyáltalában nincsenek tisztában a beavatkozások lehetséges komplikációival. A piercinget az indítvány szerint "sebészeti beavatkozásnak" kellene minősíteni és ezért csak orvos végezhetné el. A lombardiai hatóságok véleménye szerint egész Itáliára vonatkozóan kellene ilyen rendeletet kibocsátani, különös tekintettel arra, hogy a a testékszer az egész országban nagy divat.

A piercing lényege, hogy ékszert illesztenek a testrészen tűvel vagy modernebb eszközzel létesített nyílásba. A test legkülönbözőbb részein viselik az efféle ékszereket, szemöldöktől egészen az intim testrészekig. Orvosok szerint a lehetséges komplikációk közé sorolhatók az idegkárosodások, a funkciózavarokkal járó fertőzések és a sebhelyek. Az is előfordul azonban, hogy az illetőknél súlyos allergiát okoz a felhasznált anyag.

KAPCSOLÓDÓ CIKK