Amőbákból került elő az eddig ismert legnagyobb méretű vírus, amely az emberi tüdőgyulladásos megbetegedések egy részéért is felelős lehet.

Forrás: Science
Az eddigi legnagyobb vírus (zölddel) amőbákból került elő

Az eddigi legnagyobb vírus olyan vízmintákból került elő, amelyeket még 1992-ben vettek a nagy-britanniai Bradford egyik hűtőtornyából. Mérete a mikrométeres tartományba esik, azaz a baktériumokéhoz fogható - jellemző, hogy már fénymikroszkóppal is tanulmányozható, s nem szükséges hozzá a nagyobb nagyítást biztosító elektronmikroszkóp.

A vírus legalább 900 génnel rendelkezik. Ez hatalmas mennyiség egy olyan organizmus számára, amelyről még azt sem lehet kijelenteni, hogy élőlény (a vírusok ugyanis csak a gazdaszervezetben mutatnak életjelenségeket, így nem tekinthetők teljes értékű élőlényeknek). Ez a kulcsfontosságú vírusgéneket bizonyíthatóan hordozó génállomány mintegy ötször több annál, amekkorát az eddigi legnagyobb génkészlettel rendelkező vírusban találtak.

A vírus amőbákból került elő. Az amőbák egysejtű állati szervezetek. Gyakran hordoznak baktériumokat és vírusokat, s a nagy épületek légkondicionáló rendszereiből az emberi szervezetbe kerülhetnek.

Tüdőgyulladásos betegek egy részének vérmintájában antitesteket mutattak ki a vírus ellen. Ennek alapján feltehető, hogy szerepet játszhat a tüdőgyulladásos esetek egy részének kialakításában.

Ugyanakkor azonban kizárható, hogy bármi köze lenne a jelenlegi atípusos tüdőgyulladás járványhoz.

Genetikai jellemzői alapján a vírust teljesen új rendszertani kategóriába, egy új víruscsaládba (Mimiviridae, "mimivírusok") sorolták, annak első ismert képviselőjeként. Részletes leírása a Science 2003. március 28-i számában jelent meg (A Giant Virus in Amoebae; Science Mar 28 2003: 2033.).