350 ezer éves temetőt találtak

350 ezer éves, ember által csiszolt kőre bukkantak Spanyolország területén, az atapuercai régészeti lelőhelyen.

A francia L'Anthropologie szaklap értesülése szerint a régészek rózsaszínű, finoman munkált kvarcitdarabot találtak Sima de Los Huesosban. A kő közelében huszonhét fős Homo heidelbergensisnek nevezett embercsoport maradványai feküdtek. A régészek szerint a kivételes felfedezés azért jelentős, mert bizonyíthatja a temetkezés szertartásának legkorábbi, ősi eredetét. (Valószínű, hogy a vértesszőlősi Sámuel - vagy közismertebb nevén Samu - is a Homo heidelbergensis faj Kárpát-medencei lakója volt, vagyis a Neander-völgyiek előfutára.)

Az Atapuerca hegység területén 1978 óta folynak régészeti kutatások, a napjainkig megtalált legrégebbi európai emberelőd maradványok is innen származnak, csakúgy, mint számos más, ősmaradványból származó történelmi lelet. Az ásatások célja a kövületektől a pleisztocén kor emberéig terjedő korszak kulturális és biológiai feltérképezése.

Az atapuercai 350 ezer éves kő azért is számít ritka kuriózumnak, mert a korábban legrégibbnek tartott temetkezési szertartásokat 100 ezer évvel ezelőttre tették. Számos kutató azonban ezt is vitatja, mert úgy gondolja, hogy az elvont gondolkodás (így a temetés szertartása is) legkorábban 50 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki.