Amikor gyerekek idegességtől szenvednek, ennek az is oka lehet, hogy allergiásak bizonyos élelmiszerekre.

Forrás: --"Egyes gyerekek nyugtalansággal reagálnak ezekre, az allergia pedig magatartászavarokhoz vezethet" - jelentette ki Berthold Koletzko, a Müncheni Egyetem gyermekkórházának professzora.

Koletzko professzor szerint a nyugtalanság tipikus kísérő jelensége a neurodermitis nevű bőrbetegségnek, amelyet gyakran élelmiszerekkel szembeni allergia idéz elő. Ezekben az esetekben viszonylag könnyű magyarázatot találni a pszichikai reakciókra: a betegséggel járó erős viszketés jóformán alig hagyja nyugodni az érintetteket. Gyakran az éjszakai alvásuk sem zavartalan, ami azután összekuszálja a nappali órák megszokott ritmusát.

Nem minden esetben ennyire nyilvánvalóak azonban az összefüggések - figyelmeztetett a professzor. Egyes élelmiszerekkel, például a fehérjékkel szembeni allergia esetében előfordulhat, hogy annak egyetlen tünete a magatartászavar. Hogy ennek mi az oka, azt pontosan még nem sikerült kideríteni.

Koletzko professzor ugyanakkor óva intett attól, hogy általános szabályokat vonjanak le ezekből az ismeretekből. Az egyes esetek nagyon különbözőek és ezért nem lehet szabványdiétát megállapítani feltűnő magatartású gyerekek számára.

A professzor végül nagy súlyt helyezett rá, hogy az ilyen esetekben ne "hiperaktív" gyerekekről beszéljünk. Szerinte ugyanis hiperaktivitás alatt egymástól nagyon különböző panaszokat értünk és igen nehéz dolog diagnosztizálni az igazi hiperaktivitást.