Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz

2003.04.07. 8:20

Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS). A program célja, hogy a résztvevők a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra.

Forrás: ORIGO
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter (jobbra) és Jean-Pol Poncelet, az ESA stratégiai igazgatója aláírja a szerződést

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke a Magyar Köztársaság kormánya nevében 2003. április 7-én 11:30 órakor aláírta az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (Plan for European Co-operating States, PECS) történő csatlakozásról szóló megállapodást. Az ESA-t Jean-Pol Poncelet, az ESA stratégiai igazgatója (Director of Strategy) képviselte. Magyar részről megjelent többek között dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója, valamint a Magyar Űrkutatási Tanács és az Űrkutatási Tudományos Tanács tagjai.

Az ESA (Európai Űrügynökség) 15 európai ország döntően az űrtevékenység műszaki fejlesztésével és alkalmazásaival (kutatással mintegy 15%-ban) foglalkozó, kormányközi szervezete. Az ESA éves költségvetése mintegy 2,9 milliárd euro. Az ESA fontos alapelve, hogy a befizetett tagdíjak jelentős része ipari megrendelések formájában visszakerüljön a tagországokhoz.

A PECS célja, hogy a résztvevő államok fokozatosan bekapcsolódjanak az ESA különböző programjaiba és tevékenységeibe, és ezáltal a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra. Ennek érdekében a PECS program keretében fejleszteni kívánják az európai együttműködő államok, illetve az ESA és tagországai közötti együttműködést az űrtudományok és az alkalmazások területén. Létrehozzák, illetve megerősítik azt az ipari kapacitást, amely lehetővé teszi a teljes jogú tagság esetén a kívánatos szintű ipari részvételt. A PECS, mint a csatlakozó országok és az ESA közötti kizárólagos közvetítő program közvetett hozzáférést biztosít az ESA programjaihoz.

 A PECS hatóköre az űrtudományokra, a Föld megfigyelésére, az űrtávközlésre, a navigációra, az élő és élettelen mikrogravitációs kutatásra és a földi háttéripari tevékenységre terjed ki. A PECS jellemző tevékenysége a tudományos projektek és/vagy kísérletek szervezése és az adatfeldolgozás. Fontos szempont a kis- és középvállalkozások (SME) tevékenységének támogatása is.

 A PECS a következő előnyöket jelenti a csatlakozó országok számára. Öt éves periódusokra biztosítja a nemzeti űrtevékenység folyamatosságát és finanszírozását. Garantálja a befizetett tagdíj - minimum évi 1 millió euró - szerződés szerint meghatározott százalékának (kb. 90%) megrendelés formájában történő visszajutását az adott országba. Nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt ösztönzi az ipari együttműködést. Megismerteti a résztvevő országokbeli közreműködőket az ESA követelményrendszerével és eljárási rendjével. Felkészít a teljes jogú ESA tagságra, mert versenyképessé teszi a nemzeti ipart a tagországok iparával.

Magyarországnak 1991 óta volt általános együttműködési megállapodása az ESA-val. Hazánk 1998 óta - eredményesen - részt vett az ESA PRODEX programjában. Hazánk mindkét lépést elsőként tette meg a régióból. Most az ESA PECS programjához is Magyarország csatlakozik elsőként térségünkből.
 Magyarország 1999-ben érdeklődött először hivatalosan az ESA tagság feltételeiről. Az 1999 októberében magyar kezdeményezésre Budapesten az ESA lehetséges keleti bővítéséről tartott regionális űrpolitikai tanácskozáson világossá váltak ESA tagságunk akadályai (túl magas tagdíj, nem elég erős ipar a befizetett összeg visszapályázásához). Erre válaszul átmeneti, a teljes jogú tagság elérését segítő megoldásként dolgozta ki az ESA 2001-re a PECS programot.

Előző
Következő