Kőkorszaki nők utódjai Etiópiában

Az egyik utolsó kőszerszámokat használó kultúrát, a dél-etiópiai Konso törzset vizsgáló kutatók megfigyeléseik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a kőkorszaktól napjainkig a nőké volt a főszerep a szerszámkészítésben.

Forrás: Singapore Zoological Gardens
Konso nő gyermekével vízhordásból jövet

A Konso törzs tagjai ágyaikat, ruháikat és zsákjaikat állati bőrökből készítik. A bőrök megmunkálásához készített szerszámok túlnyomó részét a törzs női tagjai állítják elő: a bőrfeldolgozást és a szerszámok elkészítését háromnegyed részben nők végzik.

A Floridai Egyetem antropológusai, Kathryn Weedman és Steve Brandt éveken át tanulmányozta a kis afrikai közösséget. A törzs munkáinak tekintélyes részét teszik ki a különböző állati bőrök feldolgozása, amihez elsősorban kovakőből, achátból vagy kalcedónkőből és kvarcból készítik pattintott szerszámokat használnak. A természetben talált és pattintással élesített köveket gyantával erősítik a fanyélhez.

A kutatók figyelmesek lettek arra, hogy az így elkészített kaparókések megtévesztésig hasonlítanak a régészeti feltárások során talált több ezer éves szerszámokhoz. "A kőszerszámok meglehetősen tartós eszközök: ismerünk például 2,6 millió éves példányokat is" - állítja Weedman. Cserépedényeket és fémeszközöket csupán 5-10 ezer éve használ az ember.

Az intenzív mezőgazdaságból élő Konsók sűrűn lakott településeken élnek Etiópia déli részén. Használnak vasból, különböző fémekből, sőt műanyagból készült eszközöket is, de tartóssága és szívóssága miatt, ha tehetik, inkább hagyományos kőszerszámaikhoz nyúlnak. Különösen - a bőr feldolgozása során - a nők kedvelik a régi eszközöket.

Forrás: Angelfire
Konso férfi

A kőszerszámok előállításának oroszlánrésze is a törzs asszonyaira hárul. Brandték szerint a férfiak csak a legutóbbi időkben kapcsolódtak be a szerszámkészítésbe, de így is csak páran dolgoznak, és jóval kevesebbet, mint a nők.

Bár nem tudjuk pontosan, hogy mióta használnak kőszerszámokat, de hagyományos módszereik sokat elárulhatnak a korábbi idők hasonló kultúráiról.

"A Konsók életmódjának vizsgálata alapján olyan hipotéziseket fogalmazhatunk meg, amelyeket a régészek könnyűszerrel ellenőrizhetnek a kőkori maradványokon. Mindenesetre semmi nem utal arra, hogy a nők ne játszottak volna kulcsszerepet a kőkorszaki szerszámkészítésben" - véli Brandt.