Természeti örökségünk - a túzok címmel Tímár József és Franz Kovács fotóművész felvételeiből nyílik kiállítás pénteken Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban.

Forrás: MTISoós Annamária, az intézmény sajtófelelőse elmondta: a tárlaton mintegy hatvan színes kép segítségével mutatják be a túzok magyarországi és ausztriai élőhelyeit.

A fotók a Hortobágyon, a Kiskunságban, valamint Kelet-Ausztriában, Marchfeld térségében készültek. A képek bemutatják a dürgés időszakát, a fiókák kikelését és felcseperedését, továbbá a fiatal, csapatot alkotó madarak viselkedését a kolónián belül.

A madárfajok "vörös listáján" szereplő védett túzok mellett a fotókon legfőbb ellenségei - köztük a vörös róka és a nyestkutya - is láthatók. Az intézmény írásos tájékoztatójában felhívja a figyelmet arra, hogy a túzok kakasai a ma élő legnagyobb súlyú röpképes madarak, s az állomány száma rohamosan csökken.

Az ismertető szerint a tömeges vadászat, az intenzív mezőgazdasági termelés, illetve egyéb civilizációs ártalmak következtében a túzok ma már csak Spanyolországban, Oroszországban, Portugáliában, Ukrajnában, Németországban, Ausztriában és Magyarországon fészkel.

A magyarországi állományt mintegy 1500 példány alkotja, ennél több túzokot az Európai Unión belül csak a spanyolországi élőhelyeken regisztráltak.

A május 11-ig nyitva tartó tárlatot az Osztrák Kulturális Fórum, a Magyar Fotográfusok Háza, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Mezőgazdasági Múzeum közösen szervezte.