Őssejtek beinjekciózásával sikerült szklerózis multiplex miatt lebénult egereket meggyógyítani. A módszer talán az emberben is működhet majd.

Nagyszerű eredményeket értek el milánói Raffaele Kórház őssejtbiológiai intézetének kutatói: felnőtt szervezetből származó, laboratóriumban tenyésztett idegi őssejtek alkalmazásával egészben vagy részben visszaállították szklerózis multiplex miatt lebénult egerek mozgásképességét.

A beszámoló szerint az egerekbe injekciózott őssejtek megtalálták az agyba vezető utat, sikerrel átjutották a vér-agy gáton és helyreállították a sérült területeket. A kezelést követően a 15 kísérleti állatból négy teljesen felépült, a többinél is csak kismértékű farokbénulás maradt vissza.

Az agyba egy speciális fehérje segítségével belépő őssejtek több mint 40%-a olyan agysejtekké alakult át, amelyek képesek voltak újratermelni az idegsejtek hosszú nyúlványa (axonja) körüli ún. velőshüvely-borítást - amely a betegség miatt részben vagy teljesen elpusztult. Ezzel gyakorlatilag helyreállították azt a "szigetelést", amely az ingerületek megfelelő vezetéséhez szükséges (akárcsak az elektromos vezetékek szigetelése az áram vezetéséhez).

Az állatok egyszeri alkalommal és intravénásan mintegy 1 millió őssejtet kaptak, s javulásuk kb. tíz nap múlva kezdődött meg. A kutatók már ez év végén szeretnék megkezdeni a főemlősökkel folytatott kísérleteket, ahol halott emberi magzatokból származó sejteket használnának fel.

A kutatók részletes beszámolója a Nature 2003. április 17-ei számában jelent meg (Injection of adult neurospheres induces recovery in a chronic model of multiple sclerosis - a cikk kivonata díj nélkül elérhető).