Járványügyi kutatók szerdán megerősítették, hogy az eddigi feltételezéseknek megfelelően a koronavírusok családjának egyik új, emberekben még soha nem látott törzse a felelős az Ázsiából kiindult, atípusos tüdőgyulladásos tünetekkel járó súlyos betegségért, amelybe az eddigi adatok szerint 154-en haltak bele világszerte.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) londoni sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy állatkísérletekkel igazolták: a Coronaviridae családba tartozó új vírustörzs idézi elő az angol rövidítéssel SARS-nak (súlyos akut légúti szindróma) nevezett súlyos tünetegyüttest - írja az MTI. Az új vírus a SARS-vírus nevet kapta. Emberből korábban soha nem került elő, ami megerősíti a feltételezést, hogy csak nemrég ugorhatott át állatokról az emberre.

A tudósok gyakorlatilag eddig is bizonyosak voltak abban, hogy az eddigi több mint 3 ezer megbetegedést a Coronaviridae család egy új törzse okozta, amelyet először március végén, a hongkongi egyetemen izolálták betegekből vett mintákban.

A munka példátlan nemzetközi összefogással zajlott, amelyben tíz ország 13 laboratóriuma vett részt. Ennek köszönhetően alig több mint egy hónap leforgása alatt sikerült biztosan azonosítani a kórokozót, s most megkezdődhet ellene a küzdelem. A WHO összehívta e vezető laboratóriumok kutatóit, hogy együtt tervezzék meg azokat a lépéseket, amelyeknek köszönhetően az alapkutatásokból remélhetőleg minél előbb gyakorlati haszon származik.

Brit szakértők szerint a SARS-vírus a közönséges meghűléses betegségeket okozó kórokozók egy szélsőségesen elfajult változata. A szerdai WHO-sajtótájékoztatón elhangzott: új betegségről van szó, s ebben az a veszélyes, hogy nem ismeretes, mire képes - egyelőre nem tudni, hogy elterjed-e az egész világon.

A szakértők a betegség felbukkanását kísérő kezdeti kínai titoktartásra utalva elmondták: reményeik szerint az esetből tanulnak Kínában, mivel "a fertőző betegségek nem ismerik az országhatárokat". A betegség először tavaly novemberben tűnt fel Kína délkeleti vidékein, de a WHO csak akkor figyelt fel az új kórra, amikor az már Hongkongban, majd Kanadában és Nagy-Britanniában is megjelent.