Gyorsult a népességfogyás üteme

Az év első két hónapjában csökkent a házasságkötések és az élveszületések száma,
emelkedett viszont a halálozásoké; a népességcsökkenés mértéke meghaladta az elmúlt év január-februári értéket.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint az év első két hónapjában csaknem 3000 házasságot kötöttek, valamivel több, mint 15 ezer gyermek született, ugyanakkor mintegy 23 ezren hunytak el.

A házasságkötések száma 6 százalékkal, a születéseké pedig 2,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez mintegy 200-zal kevesebb esküvőt és csaknem 400-zal kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A KSH közlése szerint emelkedett a halálozások száma: csaknem 700-zal többen haltak meg az első két hónapban, mint egy évvel korábban. Ez összességében 3 százalékos emelkedést jelent.

A születések csökkenése és a halálozások emelkedése miatt mintegy 15 százalékkal nőtt a népességfogyás mértéke. A népesség száma az időszak végén a migrációt is figyelembe véve 10 millió 146 ezer volt.

A közlés szerint ezer lakosra 9,3 élveszületés és 14,1 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, az utóbbi 0,4 ezrelékponttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A házasságkötések száma 0,1 ezrelékponttal mérséklődött, a népességcsökkenés mértéke viszont emelkedett, és az elmúlt év január-februári 4,2 ezrelékkel szemben 4,8 ezreléket tett ki.