A folsav csökkenti a gyerek-leukémia kockázatát

Brit kutatók a folsav újabb előnyös hatására hívják fel a figyelmet: eredményeik szerint a születendő gyermeknél jelentősen csökken a leukémia kialakulásának kockázata, ha a méhben magas folsav-koncentrációnak vannak kitéve.

Forrás: duke.eduA folsavról már régóta tudják, hogy csökkenti a magzati agykárosodások kialakulásának kockázatát, ezért fogyasztása kismamáknak szinte kötelező. Újabban felmerült az is, hogy számottevő védelmet nyújt a Down-kór ellen is.

Hiánya felnőttekben is összefüggésbe hozható néhány daganatféleség, például az emlő- és bélrák kialakulásával, mivel nem megfelelő szintje esetén gyakoribb a DNS-molekulák (kromoszómák) károsodásának felhalmozódása.

A gyermekeket érintő daganatoknál számos esetben a születés előtti kromoszómahibákkal áll kapcsolatban a betegség kialakulása. A brit Institute of Cancer Research kutatói azt vizsgálták, milyen kapcsolatban áll a magzatot érő folsavszint és a leukémia kialakulásának esélye.

Vizsgálataikat a MTHFR jelzésű enzimre összpontosították. Ez az enzim bontja a folsavat, így csökkenti annak szintjét. Néhány emberben azonban - genetikai eltérés miatt - az enzim inaktív, így magasabb folsavszint jellemzi őket.

A kutatók több száz leukémiás és egészséges gyermek genetikai jellemzőit vizsgálták meg, és azt tapasztalták, hogy az inaktív enzimmel rendelkezők között jóval alacsonyabb a leukémia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik a normál enzimmel, illetve az azt kódoló normál génnel rendelkeznek.

Azok a kismamák tehát, akik rendszeresen fogyasztanak folsavat a terhesség alatt, csökkenthetik gyermekük leukémia-kockázatát is. Egy ausztrál tanulmány ezt máris megerősítette: itt a kockázat körülbelül a felére csökkent.

* * *

A babavárás alatt a leginkább a folsav-szükséglet nő. Ez a tulajdonképpeni "magzatvédő vitamin", azaz szedését már a babavárás előtt 1-2 hónappal, majd végig a terheség és a szotatás alatt szokták ajánlani, mert egyes kutatási eredmények szerint több fejlődési rendellenesség megelőzésében segít. A terhesség alatt a korábbi több mint kétszeresére, szoptatás alatt pedig körülbelül másfélszeresére van szükség. Ha valaki nagy mennyiségű C vitamint is szed (nem eszik, hanem szed), még többre van szüksége. További információk

KAPCSOLÓDÓ CIKK