Mezopotámia művészete New Yorkban

Miközben világszerte nagy sajnálkozást váltott ki az iraki múzeumok kifosztása, New Yorkban folynak az előkészületek egy, a mezopotámiai művészetet bemutató kiállítás megnyitására.

"Az első városok művészete: a Krisztus előtti 3. évezred a Földközi-tenger térségétől az Indus folyóig" elnevezésű, május 8-tól augusztus 17-ig a New York-i Metropolitan Múzeumban megrendezésre kerülő kiállítás látogatói a világ legnagyobb múzeumaiban őrzött 400 egyedülálló műtárgyban gyönyörködhetnek.

A műtárgyakat kölcsönző országok között vannak - a párizsi Louvre és a londoni British Museum mellett - Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Üzbekisztán és Pakisztán múzeumai is.

Bagdadból azonban egyetlen kiállítási tárgy sem lesz látható. "A sors iróniája, hogy ebben a tragikus helyzetben módunkban áll olyan műkincseket bemutatni, amelyeknek láttán a nyilvánosság fogalmat alkothat magának arról, hogy mi minden ment végérvényesen veszendőbe" - jelentette ki Philippe de Montebello, a Metropolitan Múzeum igazgatója.

A bagdadi múzeum kifosztása és az azt követő New York-i kiállítás megerősíti Montebellót abban a meggyőződésében, hogy helyénvaló a világörökséget különböző múzeumokban elosztva őrízni. 

A New York-i kiállításon látható műtárgyak nagy része - Montebello szerint - a XIX. és a XX. században alkalmazott felosztási gyakorlatnak köszönhetően kerülhet most bemutatásra. Az ásatásokat régészekből álló expedíciók végezték, a talált műtárgyakat pedig a helyi hatóságok a külföldi régészcsoportok és a helybeli múzeumok között osztották fel.

A május 8-án megnyíló kiállítás csak New Yorkban lesz látható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK