A SARS miatt nem utazhat Kínába a panda

A SARS-vírus okozta tüdőgyulladástól való félelem miatt elhalasztották egy amerikai panda őseinek hazájába tervezett visszatérését. Félreértés ne essék: a kórtól nem a pandát, hanem kísérőit féltik.

A San Diego-i állatkertjében született panda hölgynek, Hua Mej-nek eredetileg júniusban kellett volna repülőgépen Kínába utaznia. "Normális körülmények között mindig kísérővel útaztatjuk az állatokat, a vírus miatt életbe lépett utazási korlátozás miatt ez azonban most  nem lehetséges" - jelentette be az állatkert szóvivője csütörtökön.
 
A panda utazásának elhalasztását a kínai hatóságokkal egyetértésben határozták el. A szóvivő szerint attól nem tartanak, hogy az óriáspandát is megfertőzhetné a SARS.
 
A három esztendős Hua Mej annak a pandapárnak a leszármazottja, amelyet Kína szaporítási célból "adott kölcsön" az Egyesült Államoknak. A kölcsönszerződés értelmében a pár minden leszármazottját vissza kell juttatni Kínának, a járvány azonban ezúttal közbelépett, s ezt minden bizonnyal legkevésbé Hua Mej bánja.