Teával a fertőzések ellen

A zöld és a fekete teafajták erősítik immunrendszerünket - állítják amerikai kutatók.

Forrás: ORIGOA bostoni Brigham and Women's Kórház kutatóorvosai naponta több mint fél liter fekete teát itattak meg tizenegy kísérleti személlyel. A fokozott teafogyasztás következtében immunrendszerük ellenállóbbnak mutatkozott a fertőzésekkel szemben, mint azoké, akik ugyanazon idő alatt kávét ittak. A tea ugyanis ún. alkilamin-antigéneket tartalmaz, amelyek ellen - rendszeres fogyasztás esetén - a szervezet fokozottabb ellenállást alakít ki - ovasható a Proceedings of the National Academy of Sciences című amerikai szakfolyóiratban megjelent tanulmányban. Ez azért fontos, mert az alkilamin-antigének tumorsejteken, baktériumokon és parazita gombákon is megtalálhatók.

A kutatók szerint a fekete, a zöld, valamint pekoe és az oolong teafajtákban található L-Theanin nevű molekula érzékenyíti az emberi immunrendszer ún. gamma-delta T-sejtjeit, amelyek immunmemóriát fejlesztenek ki. Ezek a sejtek amolyan járőr funkciót töltenek be az emberi szervezetben. A kávéra azonban ugyanez nem áll.

Évek óta folynak különböző kutatások a teafogyasztás hatásairól, annál is inkább, mivel a víz után a tea a világon legtöbbet fogyasztott ital.

KAPCSOLÓDÓ CIKK