Az atípusos tüdőgyulladás kevésbé súlyos kimenetelűnek tűnik a megbetegedett gyerekeknél, mint a felnőtteknél. Egy kínai orvoscsoport előzetes tapasztalatairól az ismert brit orvosi szaklap, a The Lancet számolt be április 28-i online kiadásában.

A hongkongi orvosi egyetemen a Taj Fej-fok professzor vezette kínai orvoscsoport tíz, a súlyos akut légúti szindrómában (SARS) megbetegedett gyermek állapotát követte figyelemmel, akiknek életkora 18 hónap és 16 év közé esett.

Megfigyeléseik alapján a kínai orvosok a betegség két klinikai formáját különböztetik meg, a páciensek kora szerint. A 13-16 év közötti serdülőkorú betegek a felnőttekkel azonos szimptómákat mutatnak: meghűléses tüneteket, izomfájdalmakat, hidegrázást. A 18 hónap és hét év közötti korosztálynál enyhébbek a tünetek: ők köhögnek és folyik az orruk. A betegség kifejlődése a legfiatalabbak esetében kevésbé súlyos és lefolyása is gyorsabb. A orvoscsoport szerint ezek a megfigyelések azt tanúsítják, hogy a legfiatalabb pácienseknél a SARS egy enyhe, kevésbé agresszív változata alakítja ki a betegséget.

Április 25-ig a világon egyetlen gyerek sem hunyt el atípusos tüdőgyulladásban - jegyezték meg az orvosok. A hongkongi orvosok másik megállapítása, hogy az atípusos tüdőgyulladásban megbetegedett tíz gyermek közül nyolc volt iskoláskorú, de egyetlen osztálytársuk sem fertőződött meg. Ezért valószínűsíthető, hogy az atípusos tüdőgyulladás gyerekben kialakuló formája kevésbé fertőzőképes, mint a betegség felnőtt változata. Ám tíz gyermek megfigyelése alapján még túl korai lenne sokatmondó következtetésekre jutni - figyelmeztet Klaus Stohr, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető SARS-szakértője.