George Bush amerikai elnök 15 milliárd dollárt kér a kongresszustól az AIDS megelőzését és gyógyítását szolgáló öt éves tervéhez.

Fotó: EPA"Az idő nem nekünk dolgozik a globális AIDS-krízisben" - mondta az elnök, aki minden bizonnyal megkapja a szenátus jóváhagyását a csütörtöki döntés során. Ebben az esetben az USA megháromszorozná az AIDS elleni harcra fordított eddigi összeget, ami a becslések szerint 7 millió új fertőzés elkerülésére és legalább kétmillió HIV-fertőzött megfelelő kezelésére lenne elegendő az elkövetkező öt évben.

A pénz jelentős részét oktatási, felvilágosítási célokra költenék, főleg az óvszerek használatára koncentrálva. Nagy hangsúlyt kap az "Uganda-modell": tartózkodj a szextől; ha ez nem megy, légy hűséges; ha ez sem megy, legalább használj óvszert - ezen alapelvek mentén az afrikai országban valóban jelentősen sikerült mérsékelni az új fertőzések számát az utóbbi években.

Az ENSZ adatai szerint körülbelül 42 millió HIV-fertőzött él a világon, ebből közel 30 millió Afrikában. A betegség eddig 25 millió áldozatot követelt.

A Bush-kormányzat AIDS-ellenes terve a legsúlyosabb helyzetben lévő területekre, 14 afrikai és karibi országra koncentrálna: Botswana, Elefántcsontpart, Etiópia, Kenya, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Ruanda, Dél-Afrika, Tanzánia, Uganda és Zambia, illetve Guyana és Haiti.

Mennyit ér a 15 milliárd?

Szomorú tény, hogy a fertőzöttek és betegek többsége - mintegy 90%-a - a világ legszegényebb országaiban él. Az HIV és AIDS elleni küzdelemre fordított összegek 90%-át ugyanakkor a gazdag, fejlett országokban költik el, s a költségek zömét nem megelőzésre, hanem a gyógyításra fordítják.

Mint arról korábbi részletes összeállításunkban beszámoltunk, a 2002 júliusában Barcelonában megtartott AIDS-konferencia egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy a korábbiaknál sokkal összehangoltabb és "agresszívebb" megelőző programok elindítására van szükség. A HIV-fertőzések terjedése elleni harc becsült éves költsége az egész világra nézve 7-10 milliárd USD. A Bush-kormányzat által javasolt 15 milliárd tehát igen jelentős és reális összegnek tűnik az AIDS által leginkább sújtott területeken.