A legkülönbözőbb helyekről kerülnek elő a bagdadi múzeumból elrabolt műtárgyak, mindeközben az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) olyan nemzetközi adatbankot akar felállítani, amely tartalmazza az Irakban eltűnt valamennyi műtárgyat.

A rendőrök és vámosok így világszerte gyorsan ellenőrizhetnék, hogy esetleg csempészárura bukkantak-e - közölte az UNESCO kedden egy londoni konferencián. A szervezet ebben az ügyben szorosan együtt akar működni az Interpol nemzetközi rendőrséggel.

A konferencián vezető iraki, brit, német, francia, olasz, holland és amerikai múzeumok képviselői vettek részt és felhívással fordultak az Egyesült Államokhoz, hogy jobban ellenőrizze az iraki határokat a műkincs-csempészet megakadályozása céljából. Az ENSZ Biztonsági Tanácsát a múzeumok képviselői arra szólították fel, hogy hozzon határozatot olyan országok ellen, amelyek engedik az ilyen csempészetet.
 
Az UNESCO az adatbank felállítása céljából nyolc szakértőt akar Irakba küldeni az elkövetkező napokban. Nekik kell majd tisztázniuk, mi is tűnt el pontosan az Iraki Nemzeti Múzeumból és más kulturális helyszínekről. A megbízható állapotfelmérés az első lépés a kulturális kincsek visszaszerzése felé - hangoztatta az UNESCO. A British Museum szerint ez a munka körülbelül fél évig fog tartani.
 
Forrás: EPADonny Gerge, az Iraki Nemzeti Múzeum kutatási igazgatója az emberiség tragédiájának nevezte a fosztogatásokat. Mint utalt rá, az elrabolt műtárgyak a legősibb kultúrákból valók. - Olyan dolgokat raboltak el, ami az egész emberiség közös kincse - mondta George. Szavai szerint nem kétséges, hogy a fosztogatók között pontos szakismerettel rendelkező profik is voltak, akik például különleges szerszámokat vittek magukkal az üvegvitrinek kinyitásához. A szakértő fosztogatók a másolatokat nem bántották, csak az eredetiket vitték magukkal.

A fosztogatók nem csak loptak, hanem sok évezredes műkincset szándékosan tönkre is tettek - hívta föl a figyelmet John Curtis, a British Muzeum közel-keleti szakértője. A múzeum levéltára is teljesen elpusztult. Újjáépítése hónapokba vagy évekbe fog telni.