Három héttel a Bagdadban lévő Iraki Nemzeti Múzeum kifosztása után mintegy 650 műtárgy került elő újra. Ezek közé tartozik egy 7000 éves, csaknem sértetlen, vörösesbarna agyagedény, fekete színű festett díszítéssel.

Forrás: fairfield.edu
Asszír szárnyas bika

Az ismét felbukkant régiségek közül néhányat bűnbánó tolvajok hoztak vissza, mások szövevényes utakon kerülte vissza a múzeumhoz. Például egy spanyol újságíró néhány nappal ezelőtt a bagdadi piacon vett egy babiloni feliratos antik táblát, amelyet aztán leadott a múzeumban. Az amerikai hadseregnél kisegítő szolgálatot ellátó iraki katonák a Bagdadtól délre fekvő Kútnál megállítottak egy szállítókocsit. A benne ülő két iraki férfinél egy múzeumi fémládát találtak 465 kis írott táblával és henger alakú pecsétekkel. Mint az amerikai középső parancsnokság műtárgyak kereséséért felelős különleges egysége a bagdadi múzeumban közölte, egy iraki kedden mintegy 30 régiséget vitt vissza, köztük ékírásos táblákat és egy körülbelül 15 centiméter magas királyszobrot.

Az amerikaiak büntetlenséget ígértek mindenkinek, aki visszaad iraki múzeumokból elrabolt műkincseket.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mennyi és milyen értékű ókori tárgy tűnt el a bagdadi fosztogatásoknál, illetve, hogy hol vannak azok a kiállítási tárgyak, amelyeket a múzeum igazgatósága állítólag a háború előtt az iraki központi bank alatt egy alagútban helyezett biztonságba. A múzeumi vezetés eddig nem közölte velünk, hogy pontosan melyik az az alagút, melyik ajtót kell kinyitnunk, milyen számkóddal - mondta Matthew Bogdanos, az amerikai tengerészgyalogság ezredese. Az amerikai tiszt, anélkül, hogy nyíltan bírálta volna a hivatalnokok hiányos együttműködését, azt is elmondta, hogy a múzeumi szakértőknek az elmúlt nyolc napban 25 hiányzó darabot sikerült azonosítaniuk.