Érintéssel is terjedhet a SARS-vírus

Új laboratóriumi tesztek alapján elképzelhető, hogy az atípusos tüdőgyulladás kórokozója a szennyezett tárgyak és testrészek felületének érintése útján is terjed.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) számára elvégzett vizsgálatok eredményei szerint a koronavírusok családjának új tagjaként azonosított kórokozó, a SARS-vírus sokkal szívósabb, mint korábban gondolták. Kiderült ugyanis, hogy a vírus akár négy óra hosszat is fertőzőképes maradhat a tárgyak felszínén, az emberi ürülékben pedig négy egész napot is kihúzhat. Sőt, ellenáll a szennyezett felületek fertőtlenítésére leggyakrabban alkalmazott tisztítószereknek, 0 Celsius-fok alatti hőmérsékleten pedig gyakorlatilag bármeddig megmarad.

Az új és ijesztő eredmények alátámasztják azt az elgondolást, hogy egy hongkongi bérház mintegy 300 lakója a szennyvízcsövek szivárgása miatt fertőződött meg, szinte egyszerre.

A betegségben eddig mintegy 450 ember halt meg világszerte. A legtöbben cseppfertőzés útján kapják meg a vírust, de az új eredmények alapján nem zárható ki, hogy akár egy ajtókilincsről vagy egy lift nyomógombjairól is összeszedhető a kórokozó. Egyelőre azonban nem ismert, hogy ezen a módon mekkora vírusmennyiség kell a fertőzés kialakításához.