A nem kívánt terhesség fő okai

Franciaországban a nem kívánt terhességek kétharmada azért következik be, mert a fogamzásgátló eszközt vagy eljárást nem megfelelő módon alkalmazzák - állítja egy, a Human Reproduction című szaklap legfrissebb számában megjelent terjedelmes tanulmány.

Forrás: EPAA tabletta ellenére bekövetkezett terhességek több, mint fele esetében a nők bevallották, hogy a kritikus időszakban - legalább egyszer, de inkább többször is - elfelejtették bevenni a fogamzásgátló tablettát; a "természetes" módszerekkel védekező nők egynegyede pedig  elismerte, hogy tévedett a termékeny napok kiszámolásában.

Mintegy 18 ezer nő adatait dolgozta fel a francia INSERM Intézet kutatócsoportja a párizsi Bicetre kórház két orvosnője - Nathalie Bajos és Nadine Job-Spira - irányítása alatt. Eredményeik szerint ezer olyan nő közül, aki nem kívánt terhessége miatt művi vetéléshez folyamodott, vagy kihordta ugyan a magzatot, de azt nem "előre megtervezettnek" minősítette, mindössze 330 nem használt semmiféle fogamzásgátló eljárást vagy eszközt.

A szándékuk ellenére megtermékenyült nők közül 22 százalék tablettát szedett, 10 százalék méhen belüli eszközt (spirált) hordott, további 22 százalék pedig "természetes" módszerekkel élt - megszakított közösüléssel, vagy a cikluson belüli termékeny napok alatti megtartóztatással. Közel 13 százalékuk esett teherbe annak ellenére, hogy partnere gumióvszert használt.

A tabletta ellenére bekövetkezett terhességek negyede esetében a nők úgy vélekedtek, hogy egyéb betegségük miatt szedett gyógyszereik csökkentették a hormonkészítmény hatását. Míg a tablettát szedők közül mindössze 5 százalék állította, hogy nem talál magyarázatot a terhesség bekövetkezésére, a méhen belüli eszközt, illetve az óvszert használók fele vélekedett így: a többiek a spirál illetve az óvszer rossz felhelyezésének, illetve nem megfelelő minőségének tulajdonították terhességüket.

A tanulmány szerzői csupán azt vizsgálták, hogy a már bekövetkezett nem kívánt terhességeket milyen fogamzásgátlási gyakorlat előzte meg, arra nem tértek ki, hogy a fogamzásgátló eszközöket rendszeresen használó párok esetében mekkora a "hibaszázalék" - vagyis hogy mekkora a védekezés ellenére bekövetkezett terhességek aránya. A Bicetre-kórház szakértői szerint az eredmény mindenesetre arra figyelmeztet: a fogamzásgátlás  korántsem tekinthető megoldott, rendezett problémának.