Biotechnológia 2003, Magyarország

Hol tart ma hazánkban a XXI. század egyik vezető iparága, amely az emberiség legégetőbb gondjaira keresi a megoldást? A Biotechnológia 2003 konferencia célja az volt, hogy közérthetően mutassa meg a társadalom legszélesebb rétegeinek a biotechnológiai kutatás-fejlesztés hazai lehetőségeit, és a valós, kézzelfogható eredményeket.

A biotechnológia a XXI. század egyik vezető iparága, a bioipar legdinamikusabban fejlődő szférája. Az emberiség legégetőbb gondjaira keresi a megoldást: betegségek gyógyítása, az életminőség javítása, korszerű, egészséges élelmiszerek előállítása, a környezetszennyezés egyes problémáinak megoldása mind-mind a biotechnológia feladatai közé tartozik. Világszerte a társadalom érdeklődésének homlokterében áll: egyesek csodaszernek, mások veszélynek tekintik.

A biotechnológia 2000-2002 pályázati program célja a magyar biotechnológiai tudás és hasznosíthatóságának növelése, az alkalmazott biotechnológiai kutatás-fejlesztés támogatása, a biotechnológiai vállalkozások versenyképességének javítása volt. A kutatási projektekre elnyerhető összeg 5-75 millió forint között volt pályázatonként - ilyen összegű támogatás már lehetővé teszi, hogy a kutatócsoportok sikerrel pályázhassanak Európai Uniós támogatásokra is, amelyeknél a pályázás feltétele legtöbbször az, hogy a kutatás anyagi fedezetének egy része már rendelkezésre álljon más forrásból. Egy ilyen mértékű támogatási program Magyarországon különösen előremutató és nagy jelentőségű.

A Műszaki Fejlesztési Alapprogram Célelőirányzatából támogatott sikeres pályázatok a hagyományos fermentációs eljárásoktól a legújabb csúcstechnológiát képviselő mesterséges kromoszómákig mindenféle eljárást felölelnek. A nyertes projektek a mézsör előállításától a méhnyakrák diagnosztikájának javításán keresztül a fenilalanin-mentes tejet termelő transzgénikus nyúl előállításáig terjednek. Az elmúlt három évben a pályázók összesen 4,5 milliárd forint támogatást nyertek el. Célszerű számadást készíteni arról, hogy mit is sikerült elérni ezen támogatások segítségével. A Biotechnológia 2003 konferencia célja az volt, hogy közérthetően mutassa meg a társadalom legszélesebb rétegeinek a biotechnológiai kutatás-fejlesztés hazai lehetőségeit, és a valós, kézzelfogható eredményeket. Plenáris program keretében minden terület bemutatásra került. A konferencia poszter-kiállításán pedig az összes nyertes pályázónak lehetősége volt arra, hogy témáját röviden bemutassa az érdeklődőknek. Egyes cégek, illetve intézetek külön standokon a megszületett termékeiket, szolgáltatásaikat prezentálták.

A konferencia jelentőségét jelzi az a mintegy 500 szakmai résztvevő, aki jelenlétével, érdeklődésével megtisztelte ezt a nagyszabású rendezvényt, illetve a nagy számú képviselő a sajtó részéről. Lássunk néhány fontos és érdekes témát, amelyek igen színvonalas előadások keretében kerültek bemutatásra a konferencián.

Előző
Következő