Erőszakos dalok - agresszív gondolatok

Az erőszakos szövegű dalok agresszív gondolatokat szülnek, s ez közvetve ellenséges szociális környezetet alakíthat ki - állítja a washingtoni Amerikai Pszichológiai Társaság (APA).

Forrás: ORIGOA szervezet mintegy 500 egyetemi hallgató körében végzett kísérleteinek eredményét a Journal Of Personality and Social Psychology című szaklap májusi számában tette közzé.

A tanulmány megállapította: az erőszakos dalok ellenséges érzéseket keltenek az emberekben anélkül, hogy bárki is provokálná vagy fenyegetné őket. Ez a hatás nem függ az egyes műfajoktól vagy előadóktól. Még a humoros tartalmú, ám "erőszakos" alaphangú dalok is növelik az agresszivitást.

Mindez ellentmond annak a közhiedelemnek, mely szerint a dühös, erőszakos zene katarzist vált ki az emberekből, amin keresztül megszabadulnak a bennük rejlő feszültségtől - áll a cikkben.

A kísérletek során, amelyeket az iowai állami egyetem és a texasi humán szolgálat kutatói végeztek, hét erőszakos hangú és hét erőszakmentes dal hatását vizsgálták. A dalok meghallgatása után különböző pszichológiai feladatokat adtak a diákoknak: osztályozni kellett például olyan szavakat, amelyeknek van agresszív és "szelíd" jelentése. Az eredmény azt mutatta, hogy az erőszakos dalok hallgatása után a kétértelmű szavaknál az agresszív értelmezést domborították ki, és az agresszív szavakat nagyobb sebességgel olvasták fel, mint a "szelídeket". Mindebből vonták le azt a következtetést, hogy ezek a dalok közvetve antiszociális magatartáshoz vezetnek. Ugyanakkor egyes kutatók szerint a durva dalok ilyen hatása csak rövid ideig tart.

Forrás: ORIGOTavaly októberben amerikai kongresszusi képviselők támadást intéztek a legnagyobb lemezkiadók ellen, mert szerintük nem megfelelőek a szülőknek szánt útmutatások a lemezeken a trágár szavak, erőszakos hangvétel és szexuális utalások tekintetében. Az amerikai lemezipari szövetség, az RIAA azonban visszautasította a vádat arra hivatkozva, hogy éppen elég útmutatót adnak ahhoz, hogy ne kelljen megsérteniük az előadók kifejezési szabadságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK