Heti 14 egységnél több alkohol fogyasztása a kétszeresére növelheti a végbélrák kialakulásának kockázatát - írják dán kutatók egy új tanulmányban. A bor viszont szerintük nem fejt ki ilyen hatást.

A koppenhágai Centre for Alcohol Research kutatóinak eredményei újabb bizonyítékot szolgáltatnak az alkoholfogyasztás és a béldaganatok kialakulásának összefüggésére. A dán kutatók a végbélrák esetében kétszeres kockázatnövekedést állapítottak meg, amennyiben túlzott alkoholfogyasztás esete áll fenn. Szerintük heti 14 egységnyi alkoholmennyiségnek megfelelő sör vagy tömény ital az a határ, amely felett számolni kell a kockázat megduplázódásával.

A borivóknál azonban nem tapasztaltak ilyen összefüggést, aminek magyarázata még várat magára. Érdekes az is, hogy nem találtak összefüggést az alkoholfogyasztás és a vastagbélrák között.

Egy korsó (fél liter) sör körülbelül két egységnyi alkoholnak felel meg, s nagyjából ugyanennyi van fél deciliter tömény alkoholban vagy egy pohár borban is.