Könyvajánló: Expedíciók könyve

Ki ne emlékezne gyermekkorunk hősére, Cousteau kapitányra? Ki ne irigyelte volna Jane Goodallt és Dian Fosseyt különleges kapcsolatukért a vadon emberszabásúival, Edmund Hillaryt a Mount Everest megmászásáért, Howard Cartert Tutanhamon aranyszarkofágjának megpillantásáért? Az Expedíciók könyve olyan sorsokat mutat be, amelyekről legtöbben csak álmodni merünk.

Forrás: National Geographic

Ki ne irigyelné őket, de melyikünk cserélt volna szívesen Robert Falcon Scott-tal, amikor 1912 januárjában emberpróbáló menetelés után elérve a Déli-sarkot megpillantotta Amundsenék hátrahagyott sátrát - 33 nappal maradt le mögöttük. Roald Amundsen, Richard Byrd, Hiram Bingham, Howard Carter, Charles Lindberg, Edmund Hillary és még sorolhatnánk azok nevét, akiket talán a rendkívüli kalandvágy, talán a végtelen kíváncsiság talán a természet szeretete hajtott addig ismeretlen vidékekre, hogy örökké beírják nevüket bolygónk felfedezői közé.

A száztizenöt éve életre hívott National Geographic Society a 20. század számos felfedezőjét segítette útján, számtalan alkalommal bocsátotta útjára krónikásait, hogy dokumentálják és felvételeiken keresztül elhozzák közénk a kalandok "morzsáit". Roald Amudsen és Richard Byrd, csakúgy, mint Jacques-Yves Cousteau és Edmund Hillary és számos társuk azok közül való, akik a Társaság támogatásával végezték munkájukat. A vakmerő utazók mellett másféle indíttatású felfedezők, többek között az antropológus Louis és Mary Leakey, a főemlőskutató Dian Fossey és Jane Goodall, a régész Matthew Stirling és Kent Weeks kutatásait is a Társaság szponzorálta.

Forrás: National Geographic
A Kapitány ellenőrzi légzőkészülékét

Az Expedíciók könyvé-ben az olvasó előtt megelevenednek a kalandok, együtt fedezhetjük föl a Machu Picchut Hiram Binghammel:

"Négykézláb másztunk fölfelé a vizes fűben, ujjunkat a földbe vájtuk, nehogy visszacsússzunk. Mélyen alattunk dühösen morgott az Urubamba. Fullasztó volt a hőség... átküzdöttem magam a nedves növényzeten, aztán megtorpantam... hatalmas kőtömbök úgy simultak össze, mintha egymáshoz lennének ragasztva... az inka építészet igazi mesterművére tekinthettem." Az izgalmak mellett az expedíciók érdekes, humoros részleteire is fény derül: a Calypsón, Cousteau hajóján történtekről megtudjuk például, hogy "valami érthetetlen gall logika szerint a vizet gondosan adagolták, a borból viszont ki-ki ihatott kedvére...".

Az Expedíciók könyve száz meg száz becses fényképfelvétellel, hatvannál is több korabeli vagy frissen szerkesztett térképpel mesél a Társaság által segített felfedezők és kutatók nagyszerű teljesítményéről.

Kiadja a Geographia Kiadó, a National Geographic Society könyveinek magyarországi kiadója; Budapest, 2003.