Forrás: upenn.edu
John Smith által készített korabeli Virginia-térkép, balra fönt Powhatan főnök

Újabb, jelentős fejleménynek számít a vitában, hogy virginiai régészek azt állítják, az általuk újonnan feltárt kora 17. századi indián település nem más, mint Werowocomoco, Pocahontas és Powhatan főnök központi faluja.

Mint a partszakasz leghatalmasabb vezetőjének lakóhelye, ez a vidék eddigi legnagyobb feltárt települése. A Chesapeake-öböltől nem messze, a York-folyó partján fekvő egyik magánbirtokon végzett ásatások során nagy számban találtak indián agyagedényeket és nyílhegyeket csakúgy, mint angol eredetű üveggyöngyöket és fém tárgyakat - számoltak be az archeológusok egy Gloucester-ben megrendezett éves régészeti konferencián. A helyszín mintegy 20 kilométerre fekszik Jamestowntól, Észak-Amerika legkorábban alapított angol településétől. A feltárt falu helye - állítják a szakemberek - egyezik Powhatan központi településének korabeli térképeken ábrázolt helyével, így a John Smith által 1612-ben elkészített térképével. "A leletek meggyőzően bizonyítják, hogy valóban azt a települést találtuk meg" - nyilatkozta E. Randolph Turner, a Virginia Department of Historic Resources archeológusa. Óvatosabban nyilatkoznak azok a szakemberek, akik további leletek előkerüléséig nem tartják bizonyítottnak a helyszín azonosságát. Ez év nyarán az ásatások a szakemberek széleskörű bevonásával és a helyi indián közösségek részvételével folytatódnak.

Kék üveggyöngyök

A terület akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor egy helyi házaspár, Bob és Lynn Ripley földjén szántás közben agyagedény töredékeket és nyílhegy darabokat találtak. Az eddig feltárt 14 hektáron olyan ritkaságok kerültek elő, mint a 17. századi angol stílusban készült kék üveggyöngyök. A gyöngyöknek azért tulajdonítanak nagy jelentőséget, mert John Smith beszámolóiból kiderül, hogy a telepesek a Jamestownban töltött első kemény tél idején ilyen gyöngyökért cserébe  vásároltak gabonát az indiánoktól.

A nyári ásatás egyik legfontosabb célja, hogy fény derüljön az indián település és épületeinek szerkezetére, ismeretes ugyanis, hogy Powhatan népe husángokból emelt sátrakban, wigwamokban lakott. Amennyiben erre utaló nyomokat, maradványokat találnak szinte bizonyossá válik, hogy megtalálták Pocahontas faluját.