Egy amerikai-japán kutatócsoport bizarr új medúzafajt fedezett fel a kaliforniai vizek mélyén.

A harang alakú, közel egy méter széles teremtményt különös piros színe után "Nagy vörösnek" nevezték el. A kutatók szerint a medúza külön alcsaládot képvisel.

A hivatalosan Tribunoria granrojo névre keresztelt furcsaságról egy távirányítású robottengeralattjáró videokamerái készítették az első felvételeket.

Színe és alakja egyaránt megkülönbözteti közismert rokonaitól, ráadásul van még egy igen szokatlan sajátossága is: nincsenek csápjai. Ehelyett 4-7 húsos karral rendelkezik, amelyek a mozgásban és elsősorban a táplálkozásban segítik. Míg a medúzafajokat általában csápjaik száma alapján különböztetjük meg, a "Nagy vörösök" karjainak száma egyedenként különböző. A különös lények 650-1500 méteres vízmélységben élnek.

Mélytengeri meglepetések

A különös medúzára a kaliforniai partoknál bukkantak rá először, még 1993-ban, s akkor készítették róla az első felvételeket. A kutatóknak a felfedezés után 10 évre volt szükségük ahhoz, hogy megkeressék rendszertani helyét, és megerősítsék, hogy valóban új fajról van szó. A faj példányait azóta a Japán Tengertudományi és Technológiai Központ munkatársai a Hawaii-szigetek közelében és a japán vizekben is megfigyelték.

Ám annak ellenére, hogy tíz éven át kutatták a tünékeny jószágokat, a kutatóknak még mindig egy sor kérdésre nem sikerült választ találniuk. Nem tudjuk például, hogy mivel táplálkoznak, hogyan szaporodnak, sőt azt sem, hogy melyikük a hím vagy a nőstény.