Szakmai körökben óriási vihart kavart az a nemrégiben elkészült tanulmány, mely szerint túlzottan szigorúan ítélik meg a passzív dohányzás egészségkárosító hatását.

Nem tekinthető mellékes körülménynek, hogy a British Medical Journal c. szaklapban közzétett tanulmány részben dohányipari cégek támogatásával készült. Mondanivalójának lényege, hogy a szívkoszorúér-megbetegedései, illetve a tüdőrák és a passzív dohányzás között sokkal gyengébbek az összefüggések, mint azt korábban feltételezték. Az Amerikai Rákszövetség - ami a tanulmányhoz az adatokat szolgáltatta - sietett kifejezni aggodalmát a tanulmány következtetéseit illetően.

A vitatott elemzés készítői, James Enstrom (University of California) és Geoffrey Kabat (New Rochelle, New York) egy Kaliforniában elvégzett 40 éves rákmegelőző program 118 ezer résztvevőjének adatait használták föl. Különösen annak a 35 ezer résztvevőnek az adatait vizsgálták, akik ugyan soha nem dohányoztak, ám élettársuk igen. A kutatópáros azt állítja, eredményeikben nem találtak komoly összefüggést a passzív dohányzás és a szívkoszorúér-megbetegedések, illetve a tüdőrák okozta elhalálozások között. Ez ellentmond annak a tudományos álláspontnak, mely szerint a passzív dohányzás mintegy 30%-kal növeli meg a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát.