Marslakó-gyanús egyedek a Földön

Újabb elemmel gazdagodott a közel hét esztendős vita, amely egy marsi meteorit körül dúl. Egy földi tóban a meteoritban lévőkhöz igen hasonló alakzatokat fedeztek fel - amelyek egyesek szerint marsi baktériumok maradványai.

ALH 84001 - ez a jelzés jól ismert a marsi élet után nyomozó tudósoknak, illetve általában az asztrobiológusoknak (más néven exobiológusoknak, vagyis a Földön kívüli élet után kutató szakembereknek). Ez a jelzése annak az 1,9 kilogrammos, bazaltból álló kőzetdarabnak, amelyet a jelenleg ismert, mintegy 30 marsi eredetű meteorit egyikeként tartanak számon. Mintegy 13 000 évig heverhetett az Antarktisz fagyos jégvilágában, míg 1984-ben rábukkantak. Anyaga körülbelül 4,5 milliárd éves, s vagy 16 millió éve robbant ki a Mars felszínéből.

1996-ban David McKay és munkatársai (NASA, Johnson Space Center) azzal a véleménnyel álltak elő, hogy a meteoritban egykori marsi élőlények tevékenységének nyomait, illetve esetleges kövületeit lehet felfedezni. McKay és munkatársai szerint a vizsgált jellegzetességek együttes előfordulása legegyszerűbben egykori élőlények jelenlétével magyarázható.

A bejelentés óriási visszhangot kapott - maga Clinton elnök tálalta a dolgot -, a kis kődarab egycsapásra reflektorfénybe került. Megindult a cikk- és véleményáradat, s azonnal napvilágot láttak az ellenvélemények is. A NASA-nak mindenesetre "gyanúsan" kapóra jött ez a tudományos életben szokatlannak mondható felhajtás, mivel remek reklámot csinált neki az akkor éppen küszöbön álló Mars-küldetéséhez (Mars Pathfinder, 1997), illetve általában a marskutatás felélesztéséhez.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK