Miközben az egész világ figyelmét az atípusos tüdőgyulladás, a SARS új keletű fenyegetése köti le, továbbra is világszerte gyilkol a malária.

Forrás: Berkeley Univ.
Malária vírus

Az öt kontinensen évente 300-500 millió maláriás megbetegedés fordul elő, s ennek több mint 90 százaléka Afrika túlnyomórészt szegények lakta trópusi területein. A maláriában elhalálozók száma évente 1,5 és 2,7 millió közt mozog, köztük csaknem egymillió az öt éven aluli gyermek.

Ezekre a számokra hívták fel a figyelmet a bécsi egyetem megelőzési és trópusi betegségekkel foglalkozó részlegének szakorvosai, élükön dr. Herwig Kollaritsch professzorral.

A malária az iparilag fejlett országok lakosai számára tipikusan utazási betegség. Ausztriába a távoli vidékekre utazók évente mintegy 100-120 maláriás megbetegedést hurcolnak be, amelyeknek mintegy fele trópusi malária (malaria tropica). Évente egy-két ember hal meg malária következtében csak Ausztriában azért, mert félreismerték a kór tüneteit.

A malária legveszélyesebb fajtáját, a trópusi maláriát a Plasmodium falciparum nevű parazita idézi elő, míg a malaria tertiana előidézői a Plasmodium vivax és a Plasmodium ovalis, végül a malaria quartana okozója a Plasmodium malariae. A kór többnyire nagy erővel támadja meg a vörös vérsejteket, s a megtámadott sejtek
mind elhalnak. 

A trópusi malária (malaria tropica) az elkerülhetetlen magas láz mellett hasmenéssel, a máj és a vese, valamint a szív- és légzőszervi  funkcionális zavarokkal is társulhat. A trópusi malária legrettegettebb és legveszélyesebb következménye az agyi szövődmény. "A trópusi malária heveny életveszélyes megbetegedés, amelynél létfontosságú a megfelelő terápia gyors - 24 órán belüli - alkalmazása. Ha ezalatt felismerik és kezelik a kórt, akkor a betegnek gyakorlatilag százszázalékos a túlélési esélye. Minden egyes nap késlekedéssel azonban csökken az esély. Kezelés nélkül a trópusi malária a közép-európaiak 50-60 százalékánál halált okoz" - állapították meg a bécsi szakorvosok.  

A turisták veszélyeztetettsége csak részben különbözik az adott térség lakosságát fenyegető veszélytől. Kollaritsch professzor szerint évente mintegy húszmillió ember utazik maláriával fertőzött  térségekbe. Az oda utazók közül mintegy harmincezren betegednek meg maláriában. Európa esetében ez évente 12 ezer behurcolt maláriás esetet jelent. Egy hónapi ott tartózkodás alatt a maláriás megbetegedés kockázata a Salamon-szigeteken vagy Pápua-Új-Guineában 3-8, Nyugat-Afrikában 2-4, Kelet-Afrikában 1,2 és Indiában 0,35 százalék.

Fontos az, hogy legyen megfelelő gyógyszer az utazónál és megbetegedés esetén azt azonnal vegye be. Ez életmentő lehet. Aki távoli vidékekre utazik, annak tudnia kell, hogy az öngyógyítás csak nagyon rövid ideig, legfeljebb 24 óráig működhet. Veszélyeztetett térségekben a láz és a hidegrázás azonnali cselekvést követel.