Egy kaliforniai kutató meglepő megoldást javasol a földmag közvetlen vizsgálatára. Szerinte egy narancs méretű eszközt lehetne a Föld belsejébe küldeni, ha egy hasadékot robbantanának a Föld felszínén, és abba óriási mennyiségű olvadt vasat töltenének.

Forrás: ORIGOFöldünk belsejéről nagyon kevés közvetlen információval rendelkezünk. Bár hatalmas összegeket költöttek már az ilyen irányú kutatásokra, a legmélyebb fúrások is alig haladják meg a 10 kilométert. A Föld belsejére vonatkozó jelenlegi elméletek elsősorban a földrengések során összegyűjtött szeizmikus adatokon alapulnak. Ezért aztán a tudomány számára nagyon fontos információkat biztosítana egy mérőberendezés lejuttatása a Föld belsejébe, ami közvetlenül tudná mérni a hőmérsékletet, vagy akár a kőzetek összetételét. Igen ám, de hogyan lehetne egy ilyen berendezést a rendeltetési helyére eljuttatni?

Egy most publikált javaslat szerint egy narancs méretű eszközt lehetne a Föld belsejébe küldeni, ha egy hasadékot robbantanának a Föld felszínén, és abba óriási mennyiségű olvadt vasat töltenének. Az enyhén szólva is furcsa elképzelés szerint az olvadt fém a tömegénél és a környező kőzeteknél jóval nagyobb sűrűségénél fogva tovább repesztené a földkérget, és a hasadék akár 3000 km mélységig is lehatolna.

A szonda mérné a hőmérsékletet, az elektromos vezetőképességet, a kémiai összetételt, az adatokat pedig kódolt hanghullámok formájában sugározná vissza a felszínre.