A kínaiak manapság a legkülönbözőbb testgyakorlatokkal is igyekeznek erősíteni immunrendszerüket az atípusos tüdőgyulladás ellen.

A pekingi közparkok reggelente a betegség miatt alacsonyabb fordulatszámra kapcsolt kínai főváros legpezsgőbb helyei. A Nap templomának kertjében nők táncolnak kendővel hagyományos kínai zenére, mások a tajcsi (taichi) Európában is egyre inkább ismert mozdulatait ismétlik szertartásos lassúsággal, egy különc pár pedig egyenesen keringőzik egy területen, ahol délután dodzsemezni lehet. A kert másik sarkában egy férfi gyakorol egy operarészletet a szokásos kínai "pihenő pozícióban",  fejmagasság fölé emelt kinyújtott lábbal.

"Vannak, akik soha nem jártak ide azelőtt, mások már régebben is minden reggel eljöttek tornázni" - mondja egy asszony, aki egy külföldi iskolában tanít a kínai fővárosban, és világért sem hagyna ki egyetlen napot a parkban való tornázásból.

A betegség miatt sokan még a hagyományos május elsejei ünneplés ez évi öt napját is megtoldották néhány nappal.  Huang úr is így volt ezzel. Ő a lányát hozta el tollaslabdázni a parkba, mert az iskola zárva.

"Az építőipari vállalatnál, ahol dolgozom, aligha történik most valami nagy dolog. Igyekszünk viszont valamivel egészségesebben élni, ezért is jöttünk ki ide" - tette hozzá.

A legtöbb pekingi építkezésen leállt a munka, mert a vidékről bejáró munkások inkább otthon maradtak, nehogy elkapják a tüdőgyulladást - írta helyszíni beszámolójában a járvány sújtotta Pekingből az AFP francia hírügynökség.

Kilenc óra után valamivel kisebb lesz a forgalom a parkban, de sokan maradnak beszélgetni, kártyázni. Itt csak kevesen viselnek védőmaszkot, és a hangulat is oldottabb. A hagyományos kínai orvoslás, de a buddhizmus és a taoizmus tanításai szerint is a legjobb eszköz a betegségek megelőzésére, ha harmóniára törekszünk az életünkben, és kerüljük a stresszt.

A test és a lélek összhangja érdekében azonban a mozgást, a testgyakorlatokat szívből és agyunk "megmozgatásával" kell végezni, figyelve a megfelelő légzéstechnikára is - mondja egy már nyugdíjas egykori építész-technikus. Én a hszingjit (xingyi) gyakorolom, amelyik harciasabb a tajcsinál - teszi hozzá. De buddhista kánoni könyveket is olvasok. Ha az ember formálja a személyiségét elérhet arra a szintre, hogy kikapcsolja a korábbi életeiből visszamaradt rossz benyomásokat, és akkor elkerülik a betegségek - magyarázza lelkesen.