Új, az eddigi hormonterápiás szerektől eltérő módon működő gyógyszert mutattak be hétfőn Nagy-Britanniában egy szakmai konferencián.

A trilostane hatóanyagnévvel jelzett új szer olyan menopauza utáni időszakban lévő asszonyok előrehaladott emlőrákjánál ért el jó eredményeket, akik a betegség hormonérzékeny típusában szenvednek. A Bioenvision cég terméke kétféle módon is lassítja a tumorsejtek szaporodását - hangzott el a konferencián.
  
A klinikai vizsgálatok során - amelyekben több mint 700 olyan nő vett részt, akik más hormonterápiára már nem reagáltak - a betegek 35%-ánál volt eredményes a szer alkalmazása.

A hormonérzékeny emlődaganatoknál - amelyek az összes eset mintegy háromnegyedét teszik ki - az ösztrogén nevű női nemi hormon szabályozza a tumorsejtek szaporodását, két sejtfelszíni receptoron keresztül. A receptorok egyikéhez való ösztrogén-kötődés gyorsítja, a másikhoz való kötődés fékezi a folyamatot. Az új hatóanyag felerősíti a fékező hatást (azáltal, hogy segíti az ösztrogén megkötődését a "fékező" receptoron), illetve gátolja az osztódást serkentő hatást (azáltal, hogy  gátolja az ösztrogén megkötődését a "serkentő" receptoron).

A jelenleg forgalomban lévő szerek közül a legszélesebb körben alkalmazott tamoxifen is az ösztrogén hatását semlegesíti, a hatóanyagok másik nagy csoportja, az ún. aromatáz-gátlók pedig a hormon keletkezését gátolják a menupauza utáni korban lévő nőkben.

A mellékhatásokról a konferencián elmondták: a szert jól tolerálták a betegek, de gyomorpanaszok és hasmenés előfordulhatnak - írja a Reuters.