Az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) 54 éves történetében először fordult elő, hogy május 21-én, szerdán a világ egészére érvényes egészségügyi normákat fogadott el. A szervezet genfi közgyűlésén a döntéselőkészítő egyeztetések alapján 192 tagország képviselői egyhangúlag elfogadták a dohányzás-ellenes konvenciót.

Az Egyesült Államoknak és Németországnak fenntartásai voltak a drasztikus reklámtilalom ellen, ám feladták ellenállásukat és ők is csatlakozhatnak a konvencióhoz. Az úgynevezett keretmegállapodás értelmében főként a fiatalok cigarettafogyasztását korlátoznák, és fellépnek a cigarettacsempészés ellen is.

Az egyezmény javasolja, hogy a cigarettásdobozokon lévő egészségvédő
figyelmeztetések - mint például tönkrement fogínyről, illetve tüdőről készült képek - ne legyenek kisebbek a doboz teljes felületének a felénél.

A WHO azt tanácsolja az egyes kormányoknak, hogy jelentős mértékben korlátozzák a megtévesztő  "alacsony nikotintartalmú" vagy "light" feliratokat a dobozokon, nemzetközi egyezményt javasolt egyúttal a passzív dohányzásról, a cigarettacsempészet megfékezéséről, és támogatja a gyártók felelősségvállalásának intézményesítését.

A megállapodás külön kiemeli, hogy az egyes országokban lépéseket kell tenni a tisztességtelen, dohányzást népszerűsítő kampányok ellen, és meg kell akadályozni minden olyan reklámtevékenységet, amely a fiatalok körében magával ragadónak, "menőnek" mutatja be a dohányzás szokását. 

A konvenció a dohányzás visszaszorítása legfontosabb eszközének az adókat tekinti, életbe léptetéséhez további mintegy másfél évre van szükség.

Tajvannak különben ez alkalommal sem sikerül saját státusra szert tennie a WHO-ban - a küldöttek e kérdéssel nem is foglalkoztak. Mint ismeretes, Kína saját tartományának tekinti Tajvant, elutasítja annak WHO-tagságát. Szerdán a közgyülés várhatóan a dél-koreai Dzsong Vuk Li-t választja meg a WHO igazgatójának, ő váltja fel az öt évi hivatali ideje letöltése után júliusban távozó Gro Harlem Brundtlandot. "Azon dolgozunk, hogy több milliárd ember életét mentsük meg. Ez egy történelmi pillanat" - nyilatkozta a leköszönő Gro Harlem Brundtland.

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint a világon évente mintegy 4,9 millióan halnak meg rákban, szívkoszorúér-megbetegedésben és egyéb a dohányzással összefüggő betegségekben. Az áldozatok száma 2020-ra elérheti az évi 10 milliót, s közülük 70% a fejlődő országok lakója.