A nikotinellenes vakcina segítségével a leszokás után sokkal kevesebben fognak visszaszokni a rendszeres dohányzásra, azaz jóval könnyebben hagyhat fel bárki a káros szenvedéllyel - egyszer s mindenkorra.

A The Scripps Research Institute (TSRI) olyan vakcinák kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a szenvedélybetegségek ellen nyújthatnak védettséget. Legutóbbi eredményük a dohányzás elleni vakcina.

A "függőség-ellenes vakcinák" azon az elven működnek, hogy az immunrendszert a szervezet drogoktól való megtisztítására serkentik, s hamarosan értékes eszközzé válhatnak a szenvedélybetegségek elleni küzdelemben. A TSRI kutatóinak kokain-ellenes vakcinája már a klinikai vizsgálati fázisban van, azaz embereken folynak vele a próbák. A sokkal több embert érintő, s évente világszerte mintegy 5 millió halálesetért felelős dohányzás ellen még fontosabb lenne egy ilyen vakcina kifejlesztése, s a kutatók a napokban közölték az első, igen biztató eredményeket.

Legújabb fejlesztésű vakcinájuk arra serkenti az immunrendszert, hogy tisztítsa meg a vért a nikotintól. A cél az, hogy a nikotin ne juthasson be az agyba, ahol kiváltja a függőséghez vezető reakciókat - mondja Kim D. Janda, a kutatások vezetője.

A vakcina hatékonyságát állati modellszervezeteken már bizonyították, s úgy módosították a szerkezetét, hogy megkezdődhetnek a klinikai próbák is.

A nikotinellenes vakcina óriási segítséget jelentene azok számára, akik le akarnak szokni a dohányzásról. (Egy 2002-es felmérés szerint Magyarországon a dohányosok 66%-a szeretne felhagyni a gyilkos szenvedéllyel.) A leszokási kísérletek csekély eredményessége részben annak tulajdonítható, hogy a nikotin fizikai függőséget alakít ki. A leszokási programok egy részében éppen ezért, a nikotin mennyiségének fokozatos csökkentésére használnak nikotintartalmú szereket, például rágógumit vagy tapaszt.

A probléma ott van, hogy ha valaki mégis újra rágyújt, ismét igen gyorsan kialakul a nikotinfüggőség. Ezen segíthet a vakcina, amely a nikotinhoz hasonló molekulát tartalmaz. Beadásával az immunrendszer aktiválható: a szervezet antitesteket kezd termelni a "nikotin-utánzat" ellen, amelyek azonban semlegesíteni tudják az igazi nikotin-molekulákat is. Ha valaki majd a vakcináció után rágyújt, az antitestek megtisztítják vérét a nikotintól, mielőtt az elérne az agyba.

Mindez pedig a remények szerint azt eredményezi, hogy a leszokás után sokkal kevesebben fognak visszaszokni a rendszeres dohányzásra, azaz jóval könnyebben hagyhatunk fel végleg a káros szenvedéllyel.

A nikotinellenes vakcina leírása a Journal of the American Chemical Society c. szaklap következő kiadásában jelenik meg.