Vezérlési hiba okozta a Szojuz TMA-1 leszállási gondjait

A vezérlőegység meghibásodása okozta a Szojuz TMA-1-es űrhajó visszatérő egységének leszállási gondjait május negyedikén - jelentette a rendkívüli eseményt vizsgáló orosz bizottság május 26-án, hétfőn Moszkvában.

Az orosz Szojuz TMA-1 űrhajó kabinjában május 4-én földet ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS) hatodik legénysége - az amerikai Kenneth Bowersox és Donald Pettit, illetve az orosz Nyikolaj Budarin - a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpont közelében, ám az eredetileg számított helytől csaknem félezer kilométerre, s a rádiókapcsolat is megszakadt az űrhajósokkal. A Földre visszatért űrhajósoknak nem esett komolyabb bajuk.

Budarin a leszállást követően közölte: a problémás landolás minden bizonnyal összefüggésben állt azzal, hogy bekapcsolódott a kabint az ISS-hez rögzítő szerkezetet irányító gomb. Az orosz sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy ez a feladatot végrehajtó Bowersox hibájából következhetett be, vagyis az űrhajós véletlenül megnyomta az említett gombot. Az amerikai asztronauta orosz kollégája elutasította, hogy bármelyikük mulasztott volna. Bowersox viszont nem zárta ki, hogy hibázott a landolás során.

A hétfői moszkvai sajtóértekezleten az orosz vizsgálóbizottság vezetője, Nyikolaj Zelenscsikov, az orosz Enyergija cég főkonstruktőre azt állapította meg, hogy a Szojuz visszatérő egysége azért "zuhant be" a ballisztikus pályára, mert nem rendeltetésszerűen működött az egyik giroszkóp (a röppályát stabilizáló pörgettyű) kapcsológombja. Más részleteket e hiba okairól nem közölt az ITAR-TASZSZ hírügynökség.
 
Zelenscsikov kitért arra is, hogy a három űrhajóst a landolási problémák következtében kilencszeres gravitációs terhelés érte, s a visszatérő egység a megadott leszállóhelytől 460 kilométerre ért földet. A két amerikai és az orosz űrhajós - akik fél évet töltöttek a világűrben, miután expedíciójuk a Columbia űrrepülőgép februári katasztrófája miatt váratlanul hosszabbra nyúlt - jelenleg rehabilitációs kezelési programon vesz részt az Egyesült Államokban.