Prérikutya-város épült a pécsi állatkertben, amelyet a kisméretű rágcsálók a napokban maguk készítettek el a vadaspark e célra kijelölt területén.

A Magyarországon található legnagyobb, ötven egyedből álló prérikutya kolónia egy 90 négyzetméteres területen, 28 köbméter homokból, másfél hét alatt ásta ki élőhelyét - nyilatkozta Pintér Tibor, az állatkert igazgató-helyettese. Az Észak-Amerikában honos rágcsálók a közelmúltban kerültek a pécsi vadasparkba, az állatkertek közötti csereprogram keretében.

A prérikutyák szokásaiknak megfelelően rendezték be városukat: a föld alatti alagútrendszerben éléstárat, ellőhelyeket, vélt ellenségeik megtévesztésére pedig külön járatokat, csapdákat is készítettek. Az alagutak kívülről nem láthatók, ezért a látogatók eligazodását a gondozók által készített részletes térkép segíti.

A prérikutyák érkezése része volt annak a folyamatnak, amely során a Pécsett található nagyvadakat kisebb testű, ám épp oly érdekes fajokra cserélik. A változtatásra azért volt szükség, mert néhány éve szakértők felvetették, hogy az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek szerepe van a város ivóvíz-ellátásában. A szarvasokat, a szürke marhákat és a bivalyokat már elszállították Pécsről és valószínű, hogy idővel a pumáktól is meg kell válni.

A pécsi állatkert népszerűségét jelzi, hogy évente mintegy 120 ezren keresik fel. A következő másfél évben szeretnék elvégezni a tigris-, az oroszlán-, a mókusmajom-, valamint a vízilókifutó bővítését, továbbá a cerkófmajmok új férőhelyének kialakítását - ismertette Pintér Tibor.