Hegymászókat szállító helikopter zuhant le a világ tetején, a Mount Everest
körzetében szerdán az alaptábornál: egy nepáli légi kísérő életét vesztette és hat ember megsérült.

Fotó: uveghegy.huA két sérült, köztük a pilóta állapota válságos, őket a nepáli fővárosba, Katmanduba szállították. A térségbe két katonai mentőhelikoptert is vezényeltek.

Jelenleg száznál több hegymászó tartózkodik a Mount Everest térségében, a világ legmagasabb hegycsúcsa meghódításának 50. évfordulója alkalmából. Éppen fél évszázada, 1953. május 29-én jutott fel először ember a 8848 (újabb mérések szerint 8850) méter magas Mount Everest (Csomolungma) tetejére. Edmund Percival Hillary új-zélandi alpinista a nepáli Tenzing Norgay serpa (nepáli hegyi vezető) társaságában a világon elsőként érte el a Mount Everest tetejét.

Az elmúlt fél évszázadban 175-en vesztették életüket a hegycsúcs ostromában. A most 83 éves Edmund Hillary, akit később teljesítménye elismeréseként lovaggá ütöttek, kedden díszszemlén vett részt Katmanduban. A tervek szerint Hillary szerdán megnyitja az Everest fotókiállítást, majd az azt követő sajtóértekezleten arról számol be, hogy mit jelentett Nepálnak és a világnak a Mount Everest meghódítása.

Az ünnepségek csúcspontja csütörtökön lesz, amikor Lokandra Bahadur Csand nepáli kormányfő találkozik a csúcsot meghódító hegymászókkal, akik teára is hivatalosak Gianendra Bir Bikram Sah Deva nepáli királyhoz és feleségéhez.