A mellrák elleni küzdelem jegyében rendeznek szerdán szimpóziumot Debrecenben.

Forrás: Lyn de GaraNagy Gábor Miklós, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat kommunikációs vezetője elmondta, hogy a rendezvény szervezésében a megye mellett, részt vett Debrecen város önkormányzata, a Debreceni Egyetem és az ÁNTSZ Hajdú-Bihar megyei intézete is.

A tervek szerint a tanácskozáson több megyei szervezet és intézmény csatlakozik aláírással a mellrák elleni küzdelem jegyében tavaly létrehozott Egészség hídja összefogáshoz.

A szimpóziumnak szomorú aktualitást ad, hogy Magyarország a harmadik legrosszabb helyet foglalja el az európai országok között az emlőrák miatti halálozásban. 2001-ben például Magyarországon 4600 új megbetegedést regisztráltak és több mint 2300 nő halt meg emlőrák miatt.

Nagy Gábor Miklós elmondta, hogy Hajdú-Biharban 2001-ben a szűrővizsgálatra hívott nőknek alig több mint 40 százaléka jelent meg a vizsgálatokon, holott a daganatos betegség korai felismerésével jelentősen csökkenthető lenne a halálozások száma.

A debreceni rendezvényen részt vesz a kezdeményezés egyik fő pártolója, Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

"A tanácskozást követően az amerikai nagykövet, valamint Hajdú-Bihar megye és Debrecen vezetői közös sétát tesznek a megyeházától a Kossuth térig, amelyre minden érdeklődőt és a mellrák elleni küzdelmet támogató debrecenit várnak" - fűzte hozzá a kommunikációs vezető.