Koleraveszély van Bászrában

Az iraki Bászra városában a regisztrált kolerás megbetegedések száma idén már most magasabb, mint tavaly egész évben, és ennél sokkal több olyan eset van, amiről nem tudnak - adta közzé a hírt az ENSZ május 28-i közleményében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Fadela Chaib egy sajtókonferencián arra hívta föl a figyelmet, hogy a sok esetben halálos, szennyezett víz útján terjedő betegség már 64 embert fertőzött meg Bászrában és környékén, míg 2002-ben egész évben 39 esetet regisztráltak. Ráadásul ez a szám minden valószínűség szerint idővel nőni fog, mert a háború és az azt követő káosz időszakában a kolerát ellenőrző egészségügyi intézmények összeomlottak, a kórházakat kifosztották. "Azt kell mondanunk, hogy minden egyes észlelt kolerás esetre legalább további 15 olyan jut, amiről nem tudunk" - mondta Chaib.

A fertőző betegség a jelentések szerint mindezidáig nem követelt halálos áldozatot Dél-Irakban, ám ha a helyzet továbbra is ilyen válságos marad és a betegellátás nem áll helyre, halálesetekre is számítani kell. Bászrában az elmúlt években többször is felütötte fejét a kolera, ám akkor az egészségügyi ellenőrző rendszer uralta a helyzetet.

A kolera elterjedésének számos oka lehet - mutatott rá a WHO. A városban sok háztartás illegálisan fúrt kutakból nyeri a vizet, míg a környék lakosai tisztítatlan folyóvizet isznak. A WHO becslése szerint a lakosságnak mindössze egyharmada tud palackozott ivóvízhez jutni.

A kolera súlyos folyadékveszteséggel járó betegség, mely kezelés híján halálhoz vezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK