Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) június 3-án, kedden megkérdőjelezte az atípusos tüdőgyulladásban (SARS) megbetegedettek számának csökkenésére vonatkozó kínai jelentéseket.

Az ENSZ egészségügyi szervének szóvivője, Dr. David Heymann Genfben újságíróknak elmondta: a szervezet fenntartásokkal kezeli azokat a pekingi bejelentéseket, amelyek szerint radikálisan csökkent az új megbetegedések száma Kínában. Az ázsiai ország hatóságai az elmúlt kilenc napban mindössze tíz újabb megbetegedést jelentettek. Kedden három új esetet, ebből kettőt Pekingben jegyeztek fel a hatóságok.   

A WHO illetékese a vírus Kínában való megjelenésekor tapasztaltakkal magyarázta kételyeit. Peking annak idején négy hónapos késéssel jelezte a világszervezetnek a járvány kitörését.  "Aggódunk amiatt, ahogyan a megbetegedéseket számolják. Nem tudunk elegendőt arról, miből adódnak, honnan származnak a számadatok" - magyarázta Dr. Heymann hozzátéve: lehetséges a megbetegedések számának drámai csökkenése, de Kína esetében hitelességi problémák vannak a betegség felbukkanásakor tapasztaltak miatt.

A nemzetközi szervezet adatai szerint a világon mintegy 8300-an kapták el az atípusos tüdőgyulladást, ebből 5300-an Kínában.