A környezetvédelem általános összefüggéseire hívja fel a figyelmet minden évben június 5-én az ENSZ által kezdeményezett környezetvédelmi világnap.

Az ember és bioszféra címmel 1972-ben Stockholmban rendezett nemzetközi konferencián határozták el a részvevők, hogy június 5-ét a környezetvédelem világnapjának nyilvánítják. Magyarországon az idei környezetvédelmi világnap előestéjén tárgyalta, majd elfogadta a kormány a hat évre szóló második nemzeti környezetvédelmi programot (NKP). A program a természeti értékek megőrzését, a társadalom és a környezet harmóniáját, a környezettudatosság erősítését szolgálja - emelte ki Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter hozzátéve: a program célja az is, hogy a gazdasági folyamatokban érvényesüljenek a zöld szempontok.

Célok, vállalások

Az éghajlat-változási akcióprogram célja, hogy hat év múlva 6 százalékkal csökkenjen Magyarországon az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. A vizek védelmét célzó akcióprogram révén a nitráttal szennyeződött kutak 3,6 százalékos aránya 2 százalékra mérséklődik.

A városi környezetminőség akcióprogram a városok területéhez viszonyított, egy lakosra jutó zöldfelület gyarapítását célozza. A vidéki környezeti minőség akcióprogram lényegében a 2015-ig tartó szennyvíztisztítási fejlesztések időarányos ütemét foglalja magába, a hulladékgazdálkodási akcióprogram pedig a szelektív hulladékgyűjtés teljes lakosságra vetített arányát 3%-ról 30%-ra emelné az elkövetkező hat évben.

Forrás: mtiA környezet-egészségügy és élelmiszerbiztonság akcióprogram a légúti megbetegedések számát csökkentené a jelenlegi szint felére, a környezetbiztonsági akcióprogram pedig a toxikus vízszennyező vegyi anyagok felhasználását mérsékelné.

A tavasz egy sor környezetvédelmi vonatkozású világnap időszaka.  A víz, a vízvédelem fontosságára március 22-én emlékeztek világszerte, a Föld napja április 22-én volt, majd a madarak és fák napját ünnepelték a természetet kedvelők május 10-én, ezt követően a biológiai sokféleség napját május 22-én. A sort most a környezetvédelmi világnap zárja június 5-én.