A taposóaknák fellelésére szolgáló műszerből továbbfejlesztett készülékkel lehetséges lesz a daganatok jelenlétének gyors kimutatása, talán már jövőre - állítják olasz kutatók.

A detektor azt a jelenséget használja ki, hogy az emberi test különböző szövetei különféleképpen rezonálnak a szerkezet által kibocsátott mikrohullámokra. A tumoros szövet és az egészséges szövet más-más frekvencián rezeg, s ezt a jelenséget kihasználva a daganat jelenléte felfedezhető a szervezetben - állítják a bolognai egyetem kutatói. Az általuk kifejlesztett kisméretű műszer arra természetesen nem alkalmas, hogy teljes pontossággal megállapítsa a tumor helyét és méretét, ám a mostani nagy és nehézkes készülékeknél (CT és MRI) sokkal gyorsabban állíthatnak fel vele egy előzetes diagnózist, amennyiben valóban beválik.

Az úgynevezett TRIM-szonda (a Tissue Resonance Interferometer rövidítéséből) egy műanyag cső, amelyben egy antenna a 400-1350 megahertzes tartományban  mikrohullámokat sugároz. A vizsgálat során a műszert a test felületén mozgatják, hasonlóan a reptéri detektorokhoz - a páciensnek még ruháit sem kell levetnie.

A Milánóban elvégzett klinikai próbák során a műszer 93%-os pontossággal azonosított olyan prosztatarákos eseteket, amelyeket később biopszia (szövetmintavétel és annak elemzése) során igazoltak. Egy másik próba során, amelyben emlődaganat kimutatása volt a feladat, a műszer a daganatok 66%-át mutatta ki.

"Az eredmény megdöbbentő" - nyilatkozta dr. Carlo Bellorofonte, a kutatás vezetője. "A szerkezet ideálisnak tűnik a tömeges rákszűrésben, mivel gyors, nem invazív, és magas hatásfokkal dolgozik."

Amennyiben a műszert a szakma elfogadja, gyártására ez év végén kerülhet sor.