Rákóczi-kiállítás a Hadtörténeti Múzeumban

A Rákóczi-szabadságharc zászlóbontásának 300. évfordulója alkalmából "Midőn szabadságunkért harcolunk..." címmel nyílt kiállítás kedden Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

A kiállítás huszonnégy tablón mintegy kétszáz képpel, dokumentummal tekinti át a szabadságharc történetét, előzményként a  Habsburg-magyar viszony alakulását a török kiűzését követő évtizedben, s kitekintéssel a korabeli magyarországi társadalmi viszonyokra.

A június 25-ig látható kiállítást az intézmény Rákóczi kori gyűjteményének féltett darabjai egészítik ki. Megtekinthető például a Magyarországon egyedülinek számító kuruc lovassági csapatzászló - a textíliát a közelmúltban restaurálták az intézményben. Ugyancsak az unikális műtárgyak közé tartozik idősebb Barkóczi Ferenc kuruc tábornagy portréja, valamint a korai időből fennmaradt huszártarsoly. 

A Rákóczi-szabadságharc zászlóbontásának 300. évfordulója tiszteletére rendezett vándorkiállítást - a féltett műtárgyak kivételével - június végétől augusztus végéig a siklósi várban tekinthetik meg az érdeklődők, majd szeptember közepétől Sopronban lesz látható a kiállítás.  Az évforduló alkalmából külországi bemutatókra is készültek kiállítások, ezek között először Lengyelországban, Varsóban mutatnak be összeállítást, arra a történelmi tényre emlékezve, hogy II. Rákóczi Ferenc 1703. június 16-án a Vereckei-hágónál lépte át az akkori lengyel-magyar határt.

A tárlat a Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Külügyminisztérium támogatásával készült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK