Készül a koffeinmentes kávécserje

Vágólapra másolva!
Japán kutatók genetikai módosítással koffeinmentes kávéfajtát hoztak létre.
Vágólapra másolva!

A Nara Tudomány- és Technológiai Intézet munkatársai (Nara Institute of Science and Technology, NAIST) által kifejlesztett növény a természetes kávéfajtákban található koffeinmennyiségnek csak körülbelül egyharmadát tartalmazza.

A koffeinmentes kávét jelenleg úgy állítják elő, hogy a hagyományosan termesztett kávéfajták terméséből igen költséges eljárással kivonják a koffeint. A fogyasztók gyakran panaszkodnak amiatt, hogy így a kávé íze megváltozik. A genetikailag módosított változat létrehozói találmányuktól azt remélik, hogy az ebből készített italra nem lesznek ilyen panaszok.

A koffeinmentes kávéfajta előállítására korántsem a japán kutatócsoport tett elsőként kísérletet, ám ez ez az első olyan eredmény, amikor az eljárás valóban működik - mutat rá Alan Crozier professzor, a Glasgowi Egyetem biokémia tanszéknek munkatársa. "A koffeinszintet sikerült 70%-kal csökkenteniük; további 20 százalék, és elérik a megkívánt 90%-os redukciót. Azzal az eljárással amit használnak, a további csökkentésnek sikerülnie kell" - nyilatkozta a professzor.

Az persze egyelőre kérdéses, hogy a genetikai módosítás kevésbé költséges eljárás lesz-e, mint a jelenleg használatos, ám annyi bizonyos, hogy a koffeintmentes kávé előállítása komoly üzlet: éves piaci forgalma eléri a 7 milliárd angol fontot (2700 milliárd forint).