Meteorit-becsapódás és földönkívüliek

Megtalálták azt a helyet Szibériában, ahová egy nagy meteorit csapódott be az elmúlt év szeptemberében - jelentették be orosz kutatók.

A Kozmopojszk nevű orosz űrkutatási szervezet szakemberei hosszas keresést követően az orosz állami televízióban bejelentették, hogy a Bajkál-tó partján fekvő Irkutszk városától északra mintegy 1100 kilométerre, a Vitim-folyótól nem messze megtalálták azt a területet, ahová 2002. szeptember 25-én egy, esetleg több meteorit csapódott be. A becsapódás nyomán a helyszínen a tajga növényzete teljesen kiégett. A környező településeken heves, földrengésszerű rázkódásokat észleltek, s a becsapódás helyszíne fölött fénycsóvákat láttak a szemtanúk.

A terület megvizsgálása során a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy 2002 szeptemberében nem is egy, hanem két meteorit csapódott be - nyilatkozta Vadim Chernobrov, a szervezet koordinátora. A Vitim-folyónál történt becsapódás a második legnagyobb, amit Oroszország területén feljegyeztek. A csúcstartó az az 1908-ban történt "becsapódás", amit Tunguz-meteorként jegyez a szakirodalom - akkor több mint kétezer négyzetkilométeren pusztultak el a fák a Tunguzka-folyóhoz közeli területen. A tunguzkai eseményekre a mai napig számos magyarázat született, s a legvalószínűbb az, hogy egy 40-60 méter átmérőjű üstkösmag robbant fel a talaj közelében, s ez a lökéshullám tarolta le az erdőt.

A megrögzött UFO-kutatók persze különösnek tartják, hogy Szibéria e területén ilyen "gyakoriak" a nagy meteoritbecsapódások, s szerintük a hely titokzatosság tovább növeli, hogy a tavaly ősszel történt esemény nyomába induló kutatók közül háromnak nyomaveszett. Persze nyilvánvaló, hogy Szibériában másképpen nem is tűnhet el az ember...

KAPCSOLÓDÓ CIKK