Amerikai tudósoknak sikerült szaporítaniuk a világ feltehetően legöregebb fáját. A kaliforniai White Mountains-ben található 4768 éves toklászos erdei fenyőnek  (Bristlecone Pine) immár nyolc magról nevelt csemetéje létezik, amelyeket táptalajon tartanak.

A szakértők tavaly októberben kezdtek hozzá a szaporításhoz és az erdőfelügyelőség ellenőrzése mellett néhány ágat, tűlevelet és tobozt gyűjtöttek a fáról, amelynek pontos helyét titokban tartják.

A továbbiakban azt tervezik, hogy a nyolc csemete közül néhányat az Egyesült Államok botanikus kertjeiben nevelnek majd fel. A többieket klónozási kísérletekre akarják felhasználni.

A kaliforniai Bristlecone erdőségeiben összesen 20, 4000 évnél idősebb famatuzsálem található. A világ legöregebb élőlényei csak az Egyesült Államok nyugati részében maradnak életben, ott is csak 2000-4300 méter közötti magasságban. Hosszú életük szakértők szerint lassú növekedésüknek tudható be. Valójában "alig élnek" és az évnek mindössze 45 napjában növekednek.

Az eddig legöregebb toklászos erdei fenyőt hivatalos engedéllyel a hatvanas években kivágták, és gyűrűinek alapján életkorát 4844 évre becsülték. Szakértők szerint a famatuzsálemek az ötezer évet is megélhetik.