Hol élnek a legtovább, kik a legkövérebbek az EU-ban

A spanyolok legendás életstílusa, a franciák kifinomult konyhaművészete és borkultúrája, s nem utolsósorban a mi gulyáslevesünk kimutathatóan mind-mind megteszi a hatását.

Az Európai Unió tagállamaiban, illetve a csatlakozásra váró országokban elvégzett felmérés szerint a spanyolok élnek legtovább, a britek a legkövérebbek, és mi, magyarok sem tagadhatjuk le a gulyásleves hatását - tartalmazza egy június 24-én Brüsszelben kiadott tanulmány.

A világ legnagyobb gyógyszergyártója, az amerikai Pfizer gyógyszergyártó cég megbízásából készített jelentés szerint az európai uniós átlagpolgár élettartama 78 év. Az élen Spanyolország áll, ahol a születéskor várható élettartam a legmagasabb: 82 év, annak ellenére, hogy ebben az országban a legmagasabb a dohányzók aránya. A sorban Olaszország következik, ahol a várható élettartam 79 év, míg Franciaországban 78.

Az unióhoz jövőre csatlakozó országokban már korántsem ilyen kedvező a kép:  a várható élettartam Magyarországon a legalacsonyabb - 70 év -, Lengyelországban 73, Csehországban pedig 74.

Megerősítve a nyugdíjkérdésben napjainkban megmutatkozó heves vitákat, a tanulmány kiemeli, hogy Európában 2020-ra 42 százalékkal, azaz 50 millióval nő majd a 65 éven felüliek száma. Svédországban él a legtöbb időskorú ember, a lakosság 27,1 százaléka idősebb 65 évnél. Lengyelországban pedig a legkevesebb, a lakosság 17,5 százaléka.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK